Ledverlichting rules: Effe dimmen scheelt een hoop
In amper tien jaar tijd heeft de ledlamp zijn minder energiezuinige voorgangers van het podium verdrongen. De lampen zijn duurder in aanschaf, maar die investering verdient zich terug door het aanmerkelijk lagere stroomgebruik. Het loont de moeite om vandaag nog al uw halogeen- en gloeilampen te vervangen door led. Om in de stemming te komen, zetten we wat leuke led-weetjes en tips voor u op een rij.
Naam en geschiedenis
- LED staat voor Light Emitting Diode. Omdat wij in het Nederlands de naam niet uitspreken als een afkorting (L.E.D.) zijn de hoofdletters vervangen door kleine letters: ledlamp.
- De ledlichttechnologie werd in de jaren ‘20 van de vorige eeuw ontdekt door de Rus Oleg Losev. In eerste instantie deed het slechts dienst als rode of groene indicatieverlichting op bijvoorbeeld audiovisuele apparatuur. Pas met de uitvinding van blauwe en witte ledverlichting, halverwege de jaren ‘90, kwam de ontwikkeling verder op gang. Pas tien jaar later werd de eerste echte ledlamp gemaakt.
Lichtsterkte en dimmers
- De lichthoeveelheid van oude gloeilampen werd uitgedrukt in watt (W). Tegenwoordig wordt lumen (lm) gebruikt. Op de verpakking staat daarbij een indicatie van een vergelijkbaar gloeilamp-wattage.
- Ledlampen gebruiken de minste energie en hebben de langste levensduur van alle soorten lampen. De indicatie van de verwachte levensduur klopt niet altijd. Wanneer u de bon (en verpakking) bewaart, kunt u een nieuwe lamp vragen wanneer deze eerder stukgaat.
- Draai ledlampen bij voorkeur in een open armatuur, dan kunnen ze hun warmte goed kwijt. Daarmee vergroot u de kans dat de beloofde levensduur ook echt gehaald wordt.
- Dimbare ledlampen werken vaak niet met elke willekeurige dimmer. Oudere dimmers hebben soms een vrij hoog minimumvermogen (wattage) nodig. Daarom gaan ledlampen vaak knipperen als u ze op een dimmer aansluit waar eerst een halogeenlamp in zat.Een truc om dit te omzeilen: laat in een armatuur met meerdere lampen de laatste halogeenlamp zitten. Zo wordt het drempelvermogen van de dimmer behaald, bespaart u toch veel energie en hebt u wat meer tijd om de dimmer te vervangen. Bij een armatuur met maar één lamp, moet u bij geknipper de dimmer vervangen voordat u overstapt op LED.
Bewust kopen en weggooien
- Kijk goed op de verpakking voor u een ledlamp koopt: heeft u de gewenste lichtsterkte (lm) en fitting? Wilt u warm licht of juist fel, wit of daglicht? Welke dimmer zit er op uw armatuur en past deze lamp erbij?
- Ledlamp kapot? Diverse winkels hebben speciale inleverbakken voor spaar- en ledlampen. Zo kan het kleine beetje kwik in de lamp milieuvriendelijk verwerkt worden.
Lees ook:
Bespaar energie met een brievenbusafsluiter
Minder geld kwijt aan gas en elektra zonder isoleren of nieuwe apparaten? Een brievenbusafsluiter is…
Eerste hulp bij keuzestress: Zes tips om aanbieders te vergelijken
Mensen die hun huis gaan verduurzamen, hebben vaak veel ambitie om het zo energieneutraal mogelijk…