De 5 meest gestelde vragen over hybride warmtepompen
Nu de gasprijzen schrikbarend stijgen, loopt ook de belangstelling voor warmtepompen en andere vormen van alternatieve verwarming op. Met name de hybride warmtepomp is in trek. Dit zijn de 5 meeste gestelde vragen en antwoorden:
1. Ga ik met een hybride warmtepomp helemaal van het gas af?
Nee, maar met een hybride warmte reduceert u uw gasverbruik wel enorm omdat alleen nog maar op hele koude dagen gas wordt gebruikt om bij te stoken. Daarnaast gebruikt u nog wel gas voor warm water. Een hybride warmtepomp is een tussenstap naar volledig elektrisch verwarmen op termijn.
2. Heb ik voor een hybride warmtepomp een goed geïsoleerd huis nodig?
Nee, maar voor een hybride warmtepomp moet uw huis in elk geval matig geïsoleerd zijn. Hoe beter uw isolatie, hoe meer gas u bespaart. De hybride warmtepomp bespaart gemiddeld 50% aan aardgas voor ruimteverwarming. In een goed geïsoleerde woning loopt dat al snel op naar 70%. In een slecht geïsoleerd huis is een hybride warmtepomp niet zinvol en moet de cv-ketel te vaak bijspringen om uw huis voldoende warm te krijgen. In dat geval kunt u beter eerst investeren in extra isolatiemaatregelen. Of uw huis geschikt is voor een hybride warmtepomp kunt u testen met de 50-gradentest.
3. Kan ik beter wachten met een hybride warmtepomp tot mijn cv-ketel op is?
Nee, dat is helemaal niet nodig want een hybride warmtepomp wordt bij uw bestaande cv-ketel geïnstalleerd, met een buitenunit . U behoudt dus gewoon uw cv-ketel, maar deze slaat veel minder vaak aan omdat de warmtepomp het grootste deel van de warmte onttrekt aan de buitenlucht.
4. Wordt afname van het gasverbruik niet teniet gedaan door de toename van het elektriciteitsverbruik?
De hybride warmtepomp bespaart gas, maar heeft inderdaad elektriciteit nodig om te werken. Per saldo levert dit bij een goed ontworpen en geïnstalleerd systeem een kostenbesparing op. Om de kosten voor elektriciteit te drukken, is het een overweging om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen.
5. Hoeveel kost een hybride warmtepomp en wat is de terugverdientijd?
De aanschafkosten van een hybride warmtepomp liggen tussen de 4.000 en 6.000 euro, inclusief btw en installatie. De overheid stimuleert dit soort duurzame oplossingen met de zogeheten Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze subsidie ligt rond de 1.500 euro. Dan nog zijn de aanschafkosten ruim twee keer zo hoog dan bij een cv-ketel.
Met een hybride warmtepomp bespaart u volgens de Consumentenbond jaarlijks tussen de 200 en 600 euro. De exacte besparing is afhankelijk van uw huidige gasverbruik. Is uw gasverbruik al laag (minder dan 1.000 m3 per jaar), dan ligt de terugverdientijd boven de 10 jaar. Bij een hoger gasverbruik kan de terugverdientijd uitkomen op tussen de 5 en 7 jaar.
Lees ook:
Aardgasalternatieven – deel 3: aardwarmte
Uiterlijk in 2050 moeten ook de huizen in Bloemendaal aardgasvrij zijn. De alternatieven worden op…
Grote auto versus kleine auto
Wist u dat grotere auto’s veel meer (dure) brandstof gebruiken dan kleine auto’s? Waarschijnlijk wel.…
Isoleren? Doe het samen met de Energieke Burger
De zomer is de ideale tijd om uw woning voor te bereiden op het komende…