Wassen en drogen: langzaam maar zuinig

Wilt u snel, schoon of zuinig wassen en drogen? Liefst alle drie, uiteraard. Maar dat is nog wat te veel gevraagd voor de huidige generaties wasmachines en -drogers. We zetten wat weetjes voor u op een rij.

Over de machine

  • Wanneer u vier wassen per week draait, verbruikt een wasmachine jaarlijks gemiddeld zo’n 60 euro aan stroom en water. Daarbij bestaat er onderling een groot verschil: met een zuinige machine kost een katoenwas 13 cent, met de minst zuinige bijna 50 cent.
  • Tegenwoordig hebben bijna alle machines een A+++-label. Het is dus informatiever om te kijken naar het energie- en waterverbruik per jaar. Dit wordt aangegeven op het energielabel, ook weer uitgaande van vier wassen per week.
  • Let er bij het vergelijken van energielabels op dat u geen appels met peren vergelijkt: het moet daarbij gaan om wasmachines met dezelfde capaciteit. De energieklasse wordt namelijk vastgesteld met een volle trommel.
  • Vanaf maart 2021 hebben wasmachines bij aanschaf een nieuw energielabel. Deze loopt van G tot A, in plaats van C tot A+++. Door de aangepaste schaal en test kan een wasmachine een stuk lager scoren op de nieuwe labels. Een wasmachines die nu een A+++-label krijgt, krijgt dan hooguit B of C. Dat betekent niet dat de wasmachines minder zuinig zijn geworden, maar dat de eisen strenger zijn.
  • Alle nieuwe wasmachines hebben een verplicht wasprogramma: Eco 40-60. Ecoprogramma’s verbruiken ongeveer een derde minder energie. Daar staat tegenover dat deze, in tegenstelling tot wat je wellicht zou verwachten, langer duren dan ‘gewone’ wasbeurten. Soms wel vier uur. De lange programmaduur compenseert voor de lagere temperatuur om alsnog goed schoon te wassen.
  • Een (ver-)kort programma verbruikt vaak wél veel energie, om de korte tijd te compenseren.
  • Een zogenoemde hotfill-wasmachine sluit u rechtstreeks aan op de warmwaterkraan. Dat scheelt 10 tot 35 procent aan energiekosten. In combinatie met een zonneboiler of warmtepomp kan de besparing oplopen tot 40 procent.

Over het wassen

  • Was met een volle trommel. Wasmachines met beladingsherkenning zouden precies de juiste hoeveelheid energie en water gebruiken voor een schone was. In de praktijk blijken de sensoren niet erg nauwkeurig.
  • Was op lagere temperaturen. Het verschil in energiegebruik van een was op 30 en 40 graden is ongeveer de helft. Daar staat tegenover dat de was op 30 graden minder schoon wordt. Als er geen vlekken in het wasgoed zitten, is 30 graden voldoende. Sommige vlekkenmiddelen bieden ook uitkomst, maar lang niet allemaal en niet voor elk soort vlek. Pak oma’s tips er nog eens bij!

Over drogers

  • Van alle huishoudelijke apparaten is de wasdroger de grootste energieslurper. De schattingen van de energiekosten variëren sterk (van 65 tot 240 euro per jaar), omdat er ook bij wasdrogers zuinige en onzuinige modellen bestaan. Bovendien wordt de droger vaak minder intensief gebruikt dan de wasmachine.
  • Condensdrogers en warmteafvoerdrogers gebruiken ongeveer twee keer zo veel energie als warmtepompdrogers.
  • Zuinige drogers werken met lagere temperaturen. Net als bij wassen, duurt het drogen dan ook langer.
  • Open deur: de was ophangen is meer werk en het drogen duurt langer, maar is zonder meer het energiezuinigst en (dus) het goedkoopst.

Bron: Consumentenbond

Lees ook:

De 5 meest gestelde vragen over hybride warmtepompen

Nu de gasprijzen schrikbarend stijgen, loopt ook de belangstelling voor warmtepompen en andere vormen van…

Zonnepanelen jaarrond rendabel

Dat de dagen korter worden en er soms tijden achter elkaar geen streepje zon te…

Warmtepomp: zo voorkomt u geluidsoverlast

Zeg ‘warmtepomp’ en nog altijd zeggen veel mensen vertwijfeld: ‘herrie?!’ In de praktijk valt dat…