10 Duurzame tips voor een schoon huis

Nu het dan eindelijk een beetje op lente gaat lijken, krijgt u misschien wel ouderwetse schoonmaakkriebels: zin om de ramen open te gooien en de winter weg te wassen. Hoewel voor elke soort schoonmaakklus wel een product in de winkel staat, is een simpel sopje vaak voldoende. Tien tips om de milieu-impact van de grote schoonmaak zo klein mogelijk te houden.

  1. Volgens Milieu Centraal levert vooral het gebruik van warm water bij het schoonmaken milieubelasting op. Tenminste, als daarvoor fossiele brandstoffen zijn verbrand en dus CO2 is uitgestoten. Water dat is verwarmd door een zonneboiler of een elektrische boiler op groene stroom heeft dat milieunadeel dus niet. Door zuinig te zijn met warm water, beperkt u uw milieu-impact.
  2. Gebruik bij voorkeur natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals groene zeep of schoonmaakazijn, of kies een schoonmaakmiddel met een milieukeurmerk. Producten met een gevaarlogo (een roodomrand vierkantje met een dorre boom en dode vis) kunt u beter niet gebruiken. Op zich kan de rioolwaterzuivering de meeste schoonmaakmiddelen wel weer uit het rioolwater verwijderen, maar dat kost energie. Bovendien blijven er vaak kleine hoeveelheden chemicaliën achter, die na zuivering in het oppervlaktewater terechtkomen.
  3. Let op de dosering van het schoonmaakmiddel dat u gebruikt: een klein beetje is vaak al voldoende. Bij wasmiddelen is de dosering afhankelijk van hoe vuil de was is, de waterhardheid in uw gemeente en de belading van de machine.
  4. Glasreinigers en spiritus bevatten vluchtige organische stoffen (VOS) die het milieu belasten en irritatie aan de luchtwegen kunnen veroorzaken. Ramen en spiegels worden goed schoon met water en een beetje afwasmiddel. Strepen kunt u vermijden door het glas na te zemen met water en azijn.
  5. Vermijd spuitbussen met propaan, isobutaan of distikstofoxide (lachgas) als drijfgas. Deze stoffen zijn schadelijk voor het milieu.>
  6. Ook chloor heeft een flinke milieu-impact. Als u de wc regelmatig schoonmaakt, is chloor of dikke bleek niet nodig. Chloor desinfecteert namelijk, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Desinfecteren klinkt nuttig voor een toiletpot, maar is alleen nodig als iemand in huis een besmettelijke ziekte heeft. Kalkaanslag in de toiletpot kunt u te lijf gaan door er een doekje met schoonmaakazijn op te leggen. Na een uurtje weken kunt u de kalk wegspoelen.
  7. Gooi gebruikt schoonmaakwater nooit op straat of in de tuin, óók ‘ecologisch’ schoonmaakmiddel niet. Er zitten ingrediënten in die schadelijk zijn voor het water- en bodemleven.
  8. Schimmels in vochtige ruimtes zijn vaak te voorkomen door goed te ventileren en regelmatig schoon te maken. Heeft u toch last van schimmels, dan noemt Milieu Centraal het ‘een slecht plan’ om zelfgemaakte mengsels van soda, bleek of chloor te gebruiken tegen schimmel. Zelf mengen is een risico voor het milieu en je omgeving als de verhoudingen niet kloppen. Bij hardnekkige schimmelvorming is zogenoemde chloorbleek een laatste redmiddel: de werkzame stoffen doden de schimmel en ontkleuren de schimmelplekken. Let hierbij extra goed op het doseeradvies, want het is gemeen spul.
  9. Hoe minder schoonmaakmiddelen u gebruikt, hoe minder verpakkingsafval er overblijft. Zo lang het nog niet wil vlotten met de opkomst van verpakkingsvrije winkels in Nederland, zit er niks anders op dan uw afval gescheiden aan te bieden en zo veel mogelijk te kiezen voor navulverpakkingen en compacte (was)middelen.
  10. Weten hoe u een vloer, bakplaat, container, tegels of iets anders op een slimme manier en zonder agressieve middelen kunt reinigen? Oma Weet Raad biedt tal van tips over reinigen met ‘oude’ wondermiddeltjes…

Lees ook:

Verduurzamen? Maak gebruik van natuurlijke momenten

Het huis waar je in woont verduurzamen is niet altijd even eenvoudig. Maar u hoeft…

Dynamisch energiecontract: iets voor u?

Door de hoge energieprijzen zijn veel mensen kritischer naar hun energierekening gaan kijken. Niet alleen…

Isoleren kost (meestal) minder tijd dan u denkt

Voor sommige mensen kan de angst voor ‘gedoe en rommel’ een drempel zijn om isolatiemaatregelen…