Is uw cv al winterklaar?
In de winter is het natuurlijk extra belangrijk dat uw cv – zo lang u die nog heeft – optimaal functioneert. Voor een deel kunt u hier zelf voor zorgen, maar soms is het raadzaam een specialist in te schakelen.
Als u merkt dat het niet meer helemaal warm wordt in huis, kan er lucht in de leidingen en radiatoren zitten. Vaak hoort u dan ook tikkende of borrelde geluiden. Dit betekent vaak dat er te weinig water in uw verwarmingssysteem zit. Ontluchten en bijvullen van uw radiator kunt u vrij eenvoudig zelf doen.
Wanneer u uw radiatoren en convectoren regelmatig stofvrij maakt, is de lucht in huis gezonder en geven de radiatoren beter warmte af. In eerdere edities van deze nieuwsbrief hadden we het al over het aanbrengen van radiatorfolie. Omdat dit ook bijdraagt aan het optimaliseren van uw verwarmingssysteem, noemen we deze tip gewoon nog een keer.
Waterzijdig inregelen
Een relatief onbekende maatregel waarmee u 10 tot 25 procent op uw energierekening kunt besparen, is het waterzijdig inregelen van uw cv. Dit is meestal geen onderdeel van de installatie of het onderhoudscontract met uw installateur, omdat het extra tijd – en dus geld – kost. Sterker nog, veel installateurs weten niet hoe het moet.
Bij installatie staat de verwarmingsketel meestal op de standaard fabrieksinstelling, wat betekent dat de ketel niet het optimale rendement behaalt en u onnodig hoge stookkosten heeft. Daar komt bij dat u last kunt hebben van temperatuurschommelingen in huis: radiatoren zijn ofwel te warm of te koud.
Twee stappen
Een expert kan uw cv in twee stappen waterzijdig inregelen:
- De ketel wordt zó ingesteld dat het water niet tot een onnodig hoge temperatuur wordt opgewarmd.
- De watertoevoer naar de radiatoren mag niet te veel en ook niet te weinig water tegelijkertijd naar binnen laten stromen. In het eerste geval ontstaat er een te snelle doorstroming en dus kan er te weinig warmte-afgifte plaatsvinden in de ruimten die u wilt verwarmen, of schiet de temperatuur juist eerder door naar te warm. Met te weinig doorstroming blijven ruimtes te koud.
Warmtezijdig inregelen is ingewikkelder dan het klinkt. Vraag daarom specifiek of uw installateur weet hoe het moet. Wie het aandurft, kan eventueel ook een cv-inregelkit bestellen.
Lees ook:
Meer lenen voor woningverduurzaming in 2024
Goed nieuws voor wie een woning wil kopen en deze moet verduurzamen en voor wie…
Doe mee aan de verkiezing van het Duurzaamste Huis van Nederland
Dit najaar vindt de verkiezing van het Duurzaamste Huis van Nederland plaats. Bent u goed…
Vier argumenten om in 2020 zonnepanelen te plaatsen
Ongeveer 1 op de 10 huishoudens in Nederland heeft zonnepanelen. Eind 2018 lagen op een…