Waarom stappen zetten? Drie boekentips voor een (warme) zomer
Wilt u meer lezen over klimaatverandering zonder dat u daar somber van wordt? Recentelijk zijn er drie mooie boeken uitgebracht. Alle drie helder geschreven en hoopgevend over wat je als consument en burger zelf kunt doen.
Eerste Hulp bij Klimaatverandering van de Haarlemse Anabella Meijer is een boek dat inzoomt op de ultieme uitdaging van deze eeuw als het gaat om klimaatverandering. Dit is niet zozeer de techniek, maar de mens en zijn motivatie. Zij neemt de lezer mee in 5 stappen: wat moet je weten, hoe ga je ernaar handelen, iedereen is verschillend, inspirerende vooruitzichten en wat ga je zelf doen. Ze doet dat met humor en beelden, want zoals Marjan Minnesma (directeur Urgenda) hierover zegt: ‘Als je wilt laten zien dat het [klimaatverandering] ook nog kan, dan werkt humor beter dan horror.’
Lees hier een recensie in het NRC.
Hoe gaan we dit uitleggen? van Jelmer Mommers is een boek hij vertelt hoe het zover is gekomen met het klimaat. Hij blikt terug en zet in historisch perspectief. In het tweede deel kijken we mee naar de toekomst van een veel warmere aarde en biedt heel concrete handelingsperspectieven. Zo gaat hij bijvoorbeeld in op de energierekening. Je kunt vaak heel eenvoudig overstappen op duurzame energie en het kost vaak niks extra’s. Lees meer over dit onderwerp in de podcast op de correspondent.
De verborgen Impact van Babette Porcelijn bestaat al iets langer dan de andere twee. Ook zij laat zien dat je als burger vraagt, betaalt en gebruikt, en maakt ons bewust van wat dat aan de andere kant van de wereld allemaal aanricht. Zij brengt naast gebruik van een product de impact in kaart die vaak verborgen blijft: productie, transport en klimaateffecten. Ook zij maakt de stap van denken naar doen en laat zien hoe je als individu de meeste impact kunt maken. Er is een hoofdstuk speciaal over wat je kunt doen als het gaat om wonen. Luister hier naar de auteur.
Lees ook:
Hoe werkt een bodem-waterwarmtepomp?
Met een bodem-waterwarmtepomp kunt u uw woning volledig aardgasvrij maken. De benodigde warmte komt van…
Save the date: startbijeenkomsten De Energieke Burger
De Energieke Burger – dé onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die inwoners van Bloemendaal helpt bij het verduurzamen…
Duurzaamheidskrant Bloemendaal 2022
De Duurzaamheidskrant Bloemendaal – editie 2022 – is in maart 2022 onder zo’n 10.000 huishoudens…