Wassen en spoelen met regenwater

Ook in een laaggelegen, waterrijk land als het onze kan waterschaarste ontstaan. Door klimaatverandering neemt de kans op warme, droge periodes toe. Tijdens hevige stortbuien, die ook vaker voorkomen, raakt het riool juist vaker overbelast. Een regenwatersysteem biedt een oplossing voor beide problemen.

Als je erbij stilstaat, is het eigenlijk heel zonde: we douchen, spoelen de wc door en wassen de auto met water dat gratis uit de lucht valt en vervolgens eerst gezuiverd is door kostbare rioolwaterzuiveringsinstallaties. Met drinkwater dus. Dat kan anders. Met een regenwatersysteem vangt u hemelwater op om rechtstreeks te gebruiken voor het draaien van een wasje, het besproeien van uw tuin of het doorspoelen van het toilet. Via een filter in het leidingsysteem stroomt het opgevangen water schoon het reservoir in.

Regenwater opslaan

Zo’n systeem werkt als volgt. Het regenwater wordt opgeslagen in een grote watertank of -zak.  Een watertank kan in uw tuin worden ingegraven; een waterzak kan bijvoorbeeld geplaatst worden in de kruipruimte, in de kelder, of op zolder.

De kosten van een waterzak zijn aanzienlijk lager; een tank is steviger en vaak ook groter. Maar of u nu kiest voor een opslagtank of een waterzak, een regenwatersysteem is een flinke investering. Inclusief installatie moet u al gauw rekenen op zo’n 3.500 euro.

De voordelen zijn wel aanzienlijk: u bespaart ongeveer de helft op uw drinkwatergebruik, u ontlast het riool en de drinkwaterzuiveringsinstallatie en u heeft de helft minder wasmiddel nodig wanneer u met regenwater wast. Meer weten? Hier leest u over veelgekozen regenwatersystemen: JustNimbus, Mijn Waterfabriek of Waterimpuls.

Lees ook:

Wat u moet weten over subsidies voor verduurzaming in 2024

Als huiseigenaar kunt u ook dit jaar weer aanzienlijke subsidiebedragen aanvragen voor de verduurzaming van…

Is uw cv al winterklaar?

In de winter is het natuurlijk extra belangrijk dat uw cv – zo lang u…

5 Vragen over de Energiebespaarlening

Huiseigenaren en VvE’s in Bloemendaal die zeer voordelig een lening willen afsluiten om te verduurzamen,…