In een handomdraai een geveltuin of boomspiegel

Het is misschien wel de eenvoudigste manier om een buurt groener te maken: een geveltuin of boomspiegel. Dit kunt u makkelijk zelf doen, of samen met uw buren. Hoe dat moet? We helpen u graag op weg.

Een geveltuin is een strook met struiken, planten of bloemen tegen de gevel van een woning. Een boomspiegel is een lapje grond rond de stam van een boom. Deze mini-tuintjes houden uw huis in de zomer koeler en in de winter isoleert het. Overtollig regenwater zakt makkelijker in de bodem en met de juiste beplanting trekken de tuintjes bijen en vlinders aan. Een geveltuin aan de straatkant of een boomspiegel voor uw deur (openbare ruimte) kunt u gratis adopteren en dient eerst aangevraagd te worden. Kijk hier voor de regels en het aanvraagformulier.

Tijd voor actie dus. Maar hoe doet u dat, een geveltuin of boomspiegel aanleggen? Volg dit stappenplan en het is zo gepiept:

Geveltuin aanleggen

 1. Verwijder de stoeptegels.
 2. Schep het zand los en maak een geul voor de border. Pas op voor kabels, leidingen en rioleringsbuizen in de grond.
 3. Hergebruik de stoeptegels als rand van de geveltuin. Dit doet u door de tegels een beetje in te graven, zodat ze stabiel blijven staan. Deze scheiding tussen geveltuin en de stoep is nodig zodat stoeptegels niet verzakken en het tuintje netjes blijft.
 4. Vul de geveltuin met (bemeste) aarde. Druk de grond aan tot iets onder de stoeprand en houd ventilatieroosters vrij.
 5. De (vaste) planten kunnen erin. Wilt u een klimplant langs de gevel laten groeien, gebruik dan een klimhulp zoals staaldraden, trellis of een oog in de muur. Blauweregen, clematis, kamperfoelie of de stokroos kan zich hier zelf omheen winden. Om de biodiversiteit te vergroten, plant u biologische inheemse soorten. Denk bij een zonnige tuin aan bijvoorbeeld: gele kamille, akelei, wilde marjolein of lavendel. In de schaduw kiest u voor: klimop, vingerhoedskruid, guldensleutelbloem of gele dovenetel.
  Tip 1: Er zijn ook speciale geveltuinpakketten (online) te koop.
  Tip 2: Dompel de wortels van een plant onder in een emmer water voor ze de grond ingaan.
 6. Verzorg en geniet. Geef de planten voldoende water en snoei ze (indien nodig) op tijd.

Tip: Uw overgebleven tegels kunt u gratis inleveren bij de Milieustraat. Maak hiervoor een afspraak. Wilt u liever geen tegels verwijderen, dan kunt u de bloemen en planten natuurlijk ook in potten of bakken zetten.

Boomspiegel aanleggen

 1. Verwijder vuil en onkruid rond de boomstam
 2. Maak de grond voorzichtig los. Graaf niet dieper dan 10 cm zodat u de boomwortels niet beschadigt. Dat is voldoende voor kleine planten en bloembollen.
 3. Kies voor planten die tegen een stootje kunnen. Kattenpis, hondenpoep of afval in uw tuintje is helaas niet altijd te voorkomen. Laat de tuin daarom zoveel mogelijk dichtgroeien. Naast inheemse planten (zie stap 5 aanleggen geveltuin) doen bodembedekkende vaste planten het goed in een boomspiegel. Denk aan geranium, vrouwenmantel, leliegras en maagdenpalm. Bollen als sneeuwklokjes, narcissen en boshyacinth zijn een mooie aanvulling. Een mix van prachtige bloemzaden kan natuurlijk ook.
 4. Plant tussen de wortels en houd afstand van de boom.
 5. Snoei op tijd, geef in droge tijden water en geniet!

Geïnspireerd? Hier vindt u alle regels en het aanvraagformulier voor het adopteren van een stukje groen.

Lees ook:

15 Tips waarmee u slim bespaart op uw energierekening

De meeste mensen passen wel een paar maatregelen toe om de hoogte van de energierekening…

Slopen of verduurzamen? Check op asbest!

Dat asbest gevaarlijk is voor mens en milieu, dat weten we inmiddels wel. Toch is…

Aardgasalternatieven – deel 3: aardwarmte

Uiterlijk in 2050 moeten ook de huizen in Bloemendaal aardgasvrij zijn. De alternatieven worden op…