Woning verduurzamen? Vraag subsidie aan!

Overweegt u om uw woning te verduurzamen? Goed idee, want woningeigenaren die zelf stappen willen zetten, komen in aanmerking voor subsidie. We zetten de mogelijkheden voor u op een rij en lichten in de komende edities de bestaande opties verder toe.

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) vergoedt een deel van uw investeringen in:

  • Isolatie van dak, vloer, muren of ramen (ongeveer 20 procent van de kosten)
  • Installatie warmtepomp (€ 500 tot € 7.000, afhankelijk van het model warmtepomp)
  • Installatie zonneboiler (€ 400 tot € 2.700, eveneens afhankelijk van het model)
  • Aansluiting op een warmtenet (€ 3.325 subsidie).

De ISDE vergoedt een deel van de kosten van investeringen die u door een gespecialiseerde aannemer of installateur laat uitvoeren. Gaat u zelf aan de slag met het aanbrengen van isolatie of het installeren van een warmtepomp, dan komt u niet in aanmerking voor deze vorm van subsidie. Een andere basisvoorwaarde is dat er twee energiebesparende maatregelen (min of meer) tegelijkertijd moeten worden uitgevoerd.

Voor VvE’s

Een Vereniging van Eigenaren kan bij het rijk subsidie aanvragen voor:

  • energieadvies door een gecertificeerde energieprestatieadviseur, eventueel in combinatie met procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP)
  • energiebesparende maatregelen, waaronder isolatiemaatregelen of aanvullende energiebesparende maatregelen, of voor een samenhangend ‘zeer energiezuinig pakket’

Dit kan via de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).

Subsidieregelingen voor zonnepanelen

Er zijn twee interessante regelingen waarmee de overheid de aanschaf en installatie van zonnepanelen ondersteunt:

  • De btw die in de aanschaf- en installatiekosten verrekend zit, kunt u terugvragen via de belastingdienst: dat scheelt u 21 procent. Zorg wel dat u aan de voorwaarden voor btw-teruggaaf voldoet: uw naam moet op de factuur van de zonnepanelen staan. En op de factuur van het energiebedrijf. Vraag de btw terug binnen 6 maanden na het jaar waarin u investeert in zonnepanelen.
  • Dankzij de salderingsregeling verrekent het energiebedrijf de door u geleverde stroom met de stroom met de stroom die u zelf op andere momenten afneemt. Deze regeling wordt vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd.

De Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds

Wanneer u uw financiële reserves liever niet aanspreekt voor energiebesparende maatregelen, of wanneer u dergelijke reserves niet hebt, kunt u overwegen om gebruik te maken van de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Dit fonds werkt met een gunstige rente en zowel particulieren als VvE’s kunnen er gebruik van maken. Wellicht bijna overbodig om te onderstrepen dat geld lenen hoe dan ook geld kost.

Bron: hieropgewekt.nl

Lees ook:

Drie redenen om nu uw woning te verduurzamen (en eentje om het nog niet te doen)

Ruim de helft van de Nederlandse huizenbezitters verwacht dat de coronacrisis een positief effect heeft…

Afgedankte zonnepanelen? E-waste!

Meer dan anderhalf miljoen Nederlandse huishoudens hebben zonnepanelen op hun dak en dat aantal zal…

Besparen met ledlampen

Als je ze nog niet hebt, zijn ledlampen een hele makkelijke manier om te besparen…