Drie dingen die u moet weten over Saharazand op uw zonnepanelen

Zo af en toe daalt er een wolk Saharazand in Bloemendaal en omstreken neer. Dit stof belandt op auto’s, uw ramen en ook op uw zonnepanelen. Wat zijn de gevolgen voor de opbrengst van uw zonnepanelen en wat kunt eraan doen?

Hoe belandt het Saharazand op mijn zonnepanelen?

De geelrode stofdeeltjes op uw zonnepanelen zijn afkomstig uit de woestijnen van Noord-Afrika, waar ze door zandstormen hoog in de lucht worden geblazen. Via de krachtige luchtstroom in de atmosfeer belandt het stof in Europa. Door regen komt het hier naar beneden.

Wat zijn de gevolgen van Saharazand voor de opbrengst van mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben een speciale vuilafstotende laag. Omdat de zonnepanelen altijd onder een bepaalde hellingshoek liggen, wordt woestijnzand – en bijvoorbeeld ook stuifmeel en ander stof – na verloop van tijd door het regenwater weggespoeld. Schoonmaken is dus in de meeste gevallen niet nodig. Het verlies in opbrengst is vaak maar een paar procent en ook nog eens tijdelijk.

Wel kan het zo zijn dat er op de zonnepanelen nog ander vuil aanwezig is dat niet zomaar wegspoelt. Denk hierbij aan vogelpoep, groene aanslag, mos of bladeren. Afhankelijk van de hoeveelheid vuil die zich in de loop der jaren heeft opgehoopt, is het mogelijk dat zonnepanelen hierdoor na verloop van tijd wel 20 procent minder opleveren. Vrijwel alle moderne zonnestroominstallaties hebben een app of display waarmee de opbrengst is te monitoren en waar u – aan de hand van opbrengsten in het verleden en de degradatie van uw panelen – een schatting kunt maken van de invloed die aangekoekt vuil heeft op de opbrengst.

Kan ik het Saharazand en ander vuil zelf van mijn zonnepanelen wassen?

Toch uw zonnepanelen schoonmaken? Dat kan, maar check dan wel eerst of er niet nog meer Saharazand onderweg is. Dat blijft namelijk vaak een paar dagen achter elkaar in de lucht hangen en anders kunt u na de volgende regenbui weer opnieuw beginnen. Maak alleen schoon als u veilig en gemakkelijk bij de zonnepanelen kunt komen en schakel de installatie altijd eerst uit. Maak zonnepanelen alleen schoon als ze niet warm zijn (einde of begin van de dag), gebruik zeker geen hogedrukreiniger, geen ruitenkrabber, geen agressief schoonmaakmiddel en ook geen schuursponsje. Gewoon een natte spons of doek gaat prima. En wanneer u ook nog eens osmose water gebruikt, blijven er geen strepen of vlekken achter.

Laten schoonmaken door een gespecialiseerd bedrijf kan natuurlijk ook. Prijzen beginnen bij ongeveer 50 euro.

Lees ook:

Welke isolatiemaatregel verdient zich het snelst terug?

Door de hogere aardgasprijs is de terugverdientijd van isolatiemaatregelen de afgelopen jaren flink afgenomen. In…

Hybride warmtepomp: ook zonder maximale isolatie!

‘Een warmtepomp heeft pas zin als je huis maximaal geïsoleerd is’, hoor je vaak. Normaal…

Save the date: startbijeenkomsten De Energieke Burger

De Energieke Burger – dé onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die inwoners van Bloemendaal helpt bij het verduurzamen…