Stap voor stap zonnepanelen op uw dak

Op dit moment hebben zo’n anderhalf miljoen Nederlandse huishoudens zonnepanelen op hun dak. Dat aantal zal naar verwachting binnen vijf jaar nog eens verdrievoudigen. Goed nieuws voor de energietransitie. Bent u nog niet zover, maar overweegt u ook (een deel van) uw eigen energie te gaan opwekken met zonnepanelen? Hier leest u stap voor stap waar u aan moet denken.

Stap 1: Check of uw dak geschikt is

In principe is vrijwel ieder dak geschikt voor zonnepanelen. Wél is het handig om vooraf te weten hoeveel panelen u op uw dak kwijt kunt. Dat hangt onder meer af van de oppervlakte van uw dak, van de dakbedekking, de hellingshoek en de ligging ten opzichte van de zon. Er zijn verschillende websites waarop u snel een eerste indruk kunt krijg van de ‘zonpotentie’ van uw dak, zoals Zonatlas van Beter Duurzaam of Zonnekaart. Met de zonnepanelencheck van Milieu Centraal krijgt u een globaal beeld van de kosten en opbrengsten. Bent u van plan om binnen niet al te lange tijd over te stappen op een (hybride)warmtepomp? Neem dit extra elektriciteitsverbruik dan mee en/of kies een  zonnepaneleninstallatie die in de toekomst makkelijk kan worden uitgebreid.

Let op: wanneer uw dakpannen (of andere vorm van dakbedekking) aan vervanging toe zijn, doe dat dan eerst!

Stap 2: Vraag meerdere offertes aan

Het aantal aanbieders van zonnepanelen is de laatste jaren geëxplodeerd. De prijs-kwaliteitverhouding kan flink verschillen. Om zeker te weten dat u geen kat in de zak koopt, kunt u om te beginnen bedrijven selecteren met het keurmerk Zonnekeur. Ook het Duurzaam Bouwloket kan u in contact brengen met installatiebedrijven in de buurt en hulp bieden bij vragen over de offertes. Een andere ingang is QBIS.nl, een website met gecertificeerde (lees: betrouwbare en vakbekwame) installateurs.

In de regel is de aanvraag van drie offertes optimaal. Zo kunt u vergelijken, maar schiet u niet in de keuzestress door een teveel aan informatie. Vraag, voorafgaand aan de offerte-aanvraag, een vrijblijvend adviesgesprek aan. Hierin kunt u meer te weten komen over het aantal panelen dat mogelijk en wenselijk is, welk soort panelen het best bij uw situatie past, en welke omvormer u nodig heeft. Bespreek vooraf ook de garantie en service die de installateur biedt en de hoogte van een eventuele aanbetaling.

Stap 3: Neem contact op met uw netbeheerder en check uw verzekering

Na aankoop van uw zonnepanelen meldt u zich aan bij uw netbeheerder. Dit is een voorwaarde om straks een eventueel overschot aan opgewekte energie terug te kunnen leveren. Weet u niet wie uw netbeheerder is? Via Netbeheer Nederland komt u erachter.

Uw netbeheerder kan u vertellen of uw meter geschikt is om geleverde zonnestroom te registreren. Zo niet, dan zorgt de netbeheerder ervoor dat er gratis een slimme meter of digitale meter geplaatst wordt. En wanneer u hem toch aan de lijn heeft: vraag meteen hoe het bij u in de regio zit met de beschikbaarheid op het elektriciteitsnetwerk. Door de snelle groei van de hoeveelheid opgewekte zonnestroom komt het in steeds meer regio’s voor dat de netwerken bij mooi weer overbelast raken. Zonnepanelenbezitters worden dan tijdelijk afgeschakeld van het net.

Check ook of uw opstalverzekering de geplande panelen dekt. Er bestaan verzekeringsmaatschappijen die speciale verzekeringspakketten hebben voor zonnepanelen.

Stap 4: Na de plaatsing

Nadat de panelen geplaatst zijn, moet u ze aanmelden op Energieleveren.nl. Dat is nodig om te zorgen dat de stroom die u teruglevert aan u vergoed wordt. Om diezelfde reden moeten de panelen ook worden aangemeld bij uw eigen energiebedrijf.

Handige checklist

Alles bij elkaar best veel om aan te denken. Milieu Centraal heeft een uitgebreide checklist gemaakt voor de aanschaf van zonnepanelen: van de aanvraag van offertes tot de installatie van het systeem. Deze lijst kunt u hier downloaden.

 

Lees ook:

Drie manieren om uw buitenmuren te isoleren

Buitenmuren isoleren kan op verschillende manieren. Welke methode u kiest, hangt voor een belangrijk deel…

Stap voor stap (of in één keer) een duurzame keuken

Is uw keuken aan vervanging toe? Ga dan niet ‘zomaar’ op zoek naar strak en…

Bespaar energie met een brievenbusafsluiter

Minder geld kwijt aan gas en elektra zonder isoleren of nieuwe apparaten? Een brievenbusafsluiter is…