Hoe werkt een bodem-waterwarmtepomp?

Met een bodem-waterwarmtepomp kunt u uw woning volledig aardgasvrij maken. De benodigde warmte komt van een diepte van soms wel meer dan 100 meter. Het is een mooie oplossing die helaas in een beperkt aantal woningen kan worden toegepast.

Er zijn nogal wat verschillende warmtepompen op de markt. Daarom hebben we al eerder gekeken naar de hybride warmtepomp, de lucht-luchtwarmtepomp, de lucht-waterwarmtepomp en de warmtepomp met pvt-panelen.

De allermooiste maar tevens duurste oplossing is de bodem-waterwarmtepomp. We leggen uit hoe deze werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Zo werkt het

Bij een bodemwarmtepomp wordt de grond onder uw voor- of achtertuin gebruikt als warmtebron. Hiervoor wordt een put geslagen waarin – afhankelijk van de warmtevraag – een of meerdere 100 meter lange kunststofbuizen worden aangebracht en een lus wordt gevormd. Door deze lus wordt een speciaal koudemiddel gepompt dat door de constante temperatuur van de bodem op 100 meter diepte (ca. 12 graden) wordt opgewarmd. De lus werkt als een warmtewisselaar, vergelijkbaar met de achterkant van een koelkast.

Een bodemwarmtepomp onttrekt warmte van een diepte van zo’n 100 meter om uw woning in de winter te verwarmen en in de zomer te koelen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een bodem-waterwarmtepomp?

Bodemwarmtepompen hebben een heel goed rendement. Dat komt omdat de warmte op 100 meter diepte het hele jaar constant is. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een warmtepomp die gebruikmaakt van de buitenlucht, want die worden minder efficiënt als het flink koud wordt. Een ander voordeel is dat de bron ook gebruikt kan worden om een woning in de zomer op hete dagen te koelen. Daarnaast heeft een bodem-waterwarmtepomp geen buitenunit en kan de bron wel 25 jaar of langer worden gebruikt.

Nadelen zijn er ook. Omdat een bodem-waterwarmtepomp uw woning op lage temperatuur (max 40 graden) verwarmt, moet de woning heel goed geïsoleerd zijn. Ook het afgiftesysteem moet geschikt zijn voor lage temperatuur, waardoor de woning bijvoorbeeld moet beschikken over vloerverwarming. Voor de vaak oudere woningen in Bloemendaal betekenen deze eisen dat er in feite eerst een flinke renovatie moet plaatsvinden. Daarnaast moet er in de tuin ook ruimte zijn om een warmteput te kunnen slaan en moet de bodem hiervoor ook geschikt zijn. Met de WKO-bodemenergietool kunt u kijken of dat voor uw woning het geval is.

Tot slot: van alle warmtepompen is de bodem-waterwarmtepomp veruit het duurst in aanschaf. Prijzen beginnen bij zo’n 22.000 euro, maar het goede nieuws is dat uw ten minste 3.750 en maximaal 5.100 euro aan subsidie ontvangt.

Benieuwd naar praktijkvoorbeelden van bodemwarmtepompen in Bloemendaal? Lees dan het verhaal van Aty de Groot en haar man Jan Warbout of dat van Jan Willem van der Veer.

Warmtepompverkenner

Welke type warmtepomp is de beste oplossing voor uw woning? Bloemendaal biedt woningeigenaren de online Warmtepompverkenner aan. Het invullen ervan kost maar een paar minuten. U ziet direct welke warmtepomp voor uw woning het meest geschikt is. Ook ziet u het investeringsbedrag, de terugverdientijd en het effect op uw energierekening.

 

 

Lees ook:

De Energieke Burger geeft advies over duurzaam verbouwen

Burgers die in Bloemendaal advies willen over het verduurzamen van hun huis, kunnen sinds kort…

Woningverduurzaming financieren – Deel 5: het Nationaal Restauratiefonds

Woont u in een monument? Dan lijkt het misschien onhaalbaar om uw woning te verduurzamen.…

Grote auto versus kleine auto

Wist u dat grotere auto’s veel meer (dure) brandstof gebruiken dan kleine auto’s? Waarschijnlijk wel.…