Jan-Willem woont straks gasloos

Nog ruim een half jaar, dan hoopt Jan-Willem van der Veer met zijn vrouw Rosa en hun zoontje zijn nieuwe huis in Overveen te betrekken. Nou ja, huis? Zeg maar gerust villa, inclusief gastenverblijf, carport en zwembad in de achtertuin. Jan-Willems schoonvader maakte het ontwerp voor de ingrijpende verbouwing en zorgde daarbij dat de aardgasleidingen naar de woning alvast konden worden afgesloten.

Op de oprit van Huis Hageduyn staan twee aannemersbusjes en een schaftkeet op het warme zand, vanuit de carport klinkt een cirkelzaag. Er wordt nog volop gebouwd aan Jan-Willems nieuwe optrekje, waar je je straks ongetwijfeld permanent op vakantie waant tussen de dennen. Op een gevelsteen staan de namen van de eerste bewoners, de familie Hagedorn, en het bouwjaar: 1937.

De buitenkant is nog intact, maar binnen werd de woning volledig gestript. “We hebben vrijwel niets aan de indeling veranderd”, vertelt de Amsterdammer die in dit huis terugkeert naar zijn geboortedorp. “Maar het was allemaal wel een beetje houtje-touwtje: in dit deel was de vloer geïsoleerd met PUR-schuim, in dat deel met van die doeken. Hier zat spouwmuurisolatie, daar niet. Dan krijg je het nooit goed, dan kun je beter opnieuw beginnen.”

Waarom niet?!

Waar komt de keuze voor een gasloze woning vandaan? “Waarom?” vraagt Jan-Willem verrast. Hij denkt na en lacht. “Ik zou zeggen: waarom niet? Ik heb de middelen en ik vind dat tegenwoordig vanzelfsprekend. Gas is duurder en vervuilender, daarom.”

Dus liet Jan-Willem vier putten van 140 meter diep slaan. “Mocht iemand die dit leest dat ook willen gaan doen, één tip: waarschuw je buren. Die putten worden geslagen met een techniek die hoogfrequent drillen heet en dat maakt een heel naar, hoog geluid. Vier dagen lang, vanaf zeven uur ’s morgens. Ik had onze buren wel gewaarschuwd dat we gingen verbouwen en een planning gegeven van de werkzaamheden, maar ik had geen idee dat dit zo’n rotherrie zou zijn. Kreeg ik, terwijl ik in Amsterdam zat, allemaal appjes: ‘Buurman, ik zit in een Zoom-overleg, ik kan niks verstaan.’ Echt heel erg. Gelukkig zijn ze inmiddels niet meer boos.”

 

“…en dat raad ik iedereen aan die van het gas af wil: ga niet zelf lopen klussen, dit is echt heel complex…”

Warmte uit de aarde

Jan-Willem probeert uit te leggen hoe je met een zogenoemde aardwarmtepomp je woning kunt verwarmen. “Een gesloten buizensysteem zorgt er straks voor dat een soort gel diep onder de grond de aardwarmte opneemt en via grote buizen in een megagrote boiler in de technische ruimte terechtkomt.” Hij wijst naar het achterste deel van de carport in aanbouw. “Ik weet niet precies hoe het werkt, maar daar wordt de warmte uit de bron omgezet in bruikbare energie voor het verwarmen van het huis en de warmwatervoorziening.” Aanvullend komen er zonnepanelen op het dak van de carport en een klein stukje plat dak. Achttien panelen bij elkaar, gokt Jan-Willem.

Of dat voldoende is om op 300 vierkante meter comfortabel te kunnen wonen? “Dat gaan we zien”, antwoordt Jan-Willem nuchter. “Misschien moeten we nog wat elektriciteit bijkopen. Ik heb me uitgebreid laten informeren door experts. En dat raad ik iedereen aan die van het gas af wil: ga niet zelf lopen klussen, dit is echt heel complex.”

Goed doorgerekend

Op elke verdieping liggen stapels dikke PIR- platen: die komen straks tegen alle muren, onder de vloer en tegen de plafonds. De ramen (soms dubbel, soms nog met enkel glas) worden allemaal vervangen door HR++. “De elektricien en de installateur hebben, samen met mijn schoonvader, een heel isolatierapport opgesteld, met alle benodigde isolatiewaardes.” Ook het zwembad, met hydrojet, is meegerekend in het energieplan: het zwembad wordt verwarmd met twee warmtepompen en het rolluik waarmee het bad wordt afgedekt bestaat uit zonnecellen.

Gewoon doen

Alles bij elkaar schat Jan-Willem dat de consequente keuze voor de meest duurzame variant 50 tot 60.000 euro extra heeft gekost. Maar het is moeilijk om daar een cijfer op te plakken, vindt hij: “Isoleren moet je toch. Hoeveel duurder is het om het echt goed te doen?” De warmtepompinstallatie is gemakkelijker vergelijkbaar. “Die kostte 37.000 euro, terwijl we voor een HR++ cv-installatie misschien 12 tot 15.000 euro kwijt waren geweest. En ook voor de ramen kun je berekenen hoeveel duurder de HR++-ramen zijn dan gewoon dubbel glas. Die cijfers heb ik zo niet paraat. Maar nogmaals: als je het kán, dan vind ik dat je dat gewoon moet doen.”

Lees ook: