Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Mede vanwege de hoge gasprijzen is de warmtepomp als alternatieve warmtebron enorm in trek. Maar hoe werkt zo’n hybride warmtepomp eigenlijk en wat gebeurt er als het bijvoorbeeld echt koud wordt?

De aanduiding ‘hybride’ betekent dat deze manier van uw huis verwarmen een combinatie is van uw (huidige) cv-ketel en een warmtepomp. Wanneer u een ketel heeft die maximaal vijf jaar oud is, dan is het vaak al mogelijk om er een warmtepomp bij te plaatsen. Bent u van plan om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen, geef dan in ieder geval alvast aan dat u op termijn ook een warmtepomp wil, zodat uw installatie klaar is voor de toekomst. Dan kunt u als dat nodig is in de tussentijd de isolatie en ventilatie van uw huis verbeteren.

Omgekeerde koelkast

De warmtepomp werkt een beetje als een ‘omgekeerde koelkast’. Hij zuigt door middel van een buitenunit met ventilator buitenlucht aan waarna een speciale pomp ervoor zorgt dat de warmte die hierin zit kan worden afgegeven aan uw verwarmingssysteem. De afgekoelde lucht wordt vervolgens weer uitgeblazen. Let op: de warmtepomp zorgt dus alleen voor de verwarming van uw huis. Tapwater voor bijvoorbeeld de keuken en de douche wordt in de meeste gevallen – net als nu – verwarmd door de cv-ketel.

Lagere afgiftetemperatuur

Omdat de afgiftetemperatuur van een warmtepomp (maximaal 55 graden Celsius) lager is dan die van uw cv-ketel (maximaal 90 graden Celsius), duurt het langer om een ruimte in uw huis op te warmen. Is uw huis goed geïsoleerd, dan is dat vaak geen probleem. Wordt het niet warm of duurt het (te) lang, dan betekent dit vaak dat de isolatie en/of ventilatie moet worden verbeterd of dat het verwarmingssysteem moet worden aangepast; bijvoorbeeld door grotere radiatoren of vloerverwarming aan te brengen. Of dit in uw woning nodig is, kunt u vooraf ontdekken door mee te doen aan Verwarmingstest.

Is het zinvol om een warmtepomp te plaatsen in een huis dat minder goed geïsoleerd is? Dat hangt ervan af. Zeker als u veel gas gebruikt, is met de huidige gasprijzen iedere besparing welkom. Hoe beter uw woning is geïsoleerd, des te minder vaak uw cv-ketel hoeft bij te springen en des te meer u bespaart. Met andere woorden: ga in dat geval zo snel mogelijk isoleren, zodat u het maximale rendement uit de warmtepomp krijgt.

Koudere dagen

Warmtepompen doen het minder goed wanneer het kwik richting het vriespunt gaat. Wanneer de buitentemperatuur onder de vijf graden zakt, lukt het bij kleine warmtepompen – zoals in een hybride opstelling – niet meer om genoeg warmte uit de lucht te onttrekken om uw huis te verwarmen. Het verwarmen van uw woning wordt in dat geval door uw cv-ketel gedaan. In Nederland is het aantal dagen dat het echt koud is, gelukkig beperkt.

Veel minder aardgas

Met een hybride warmtepomp gaat u dus niet helemaal van het aardgas af, maar kunt u wel uw aardgasverbruik beperken; afhankelijk van hoe goed uw woning is geïsoleerd tussen de 40 en 60 procent minder. Hier staat een hoger elektriciteitsverbruik tegenover. Maar omdat een warmtepomp zijn werk veel efficiënter doet dan een ketel op gas, is uw uiteindelijke energierekening stukken lager. En deze rekening kunt u bovendien zelf verder verlagen door bijvoorbeeld (extra) zonnepanelen te plaatsen.

Tot slot

De hybride warmtepomp is niet de oplossing om volledig aardgasvrij te kunnen wonen, maar wel een zeer interessante en financieel aantrekkelijke overgangsvorm. U verlaagt direct uw energierekening en CO2-uitstoot en creëert voor uzelf tegelijkertijd een mooi doel om uw woning stapsgewijs verder te verbeteren en comfortabeler te maken. Waarmee het doel om op termijn wel helemaal aardgasvrij te gaan binnen handbereik komt.

Kijk voor aanvullende informatie, video’s, subsidie en vragen over hybride warmtepompen op de speciale pagina.

Lees ook:

Welke elektrische fiets past bij u?

E-bike, speedbike, speed pedelec… de keuze in elektrische fietsen is in een relatief korte tijd…

5 Vragen over de Energiebespaarlening

Huiseigenaren en VvE’s in Bloemendaal die zeer voordelig een lening willen afsluiten om te verduurzamen,…

Koudebrug in huis? Dit kunt u doen

Wie een koudebrug in huis heeft, verliest soms veel warmte naar buiten. Dat maakt het…