Hoe werkt een lucht-waterwarmtepomp?

Onderzoekt u ook of u uw cv-ketel kunt inruilen voor een alternatief dat weinig of geen aardgas gebruikt? De warmtepomp wordt dan het vaakst genoemd, maar welke type is dan het best geschikt voor uw woning? We bekijken deze keer de lucht-waterwarmtepomp.

De warmtepomp als alternatief voor de cv-ketel wint – mede door de hoge gasprijzen – flink aan populariteit en biedt de stap naar een duurzame warmtevoorziening in de woning. Waar een cv-ketel simpelweg door de verbranding van aardgas het water in uw leidingen verwarmt voor de verwarming van uw huis, zijn warmtepompen er in allerlei types. Eerder zijn we ingegaan op de werking en kenmerken van de lucht-luchtwarmtepomp en hybride warmtepomp. In dit artikel nemen we de lucht-waterwarmtepomp onder de loep.

Zo werkt het

Een lucht-waterwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht via een buitenunit (1). De warmte wordt vervolgens overgedragen aan een koudemiddel in een buitenunit (2)  dat gebruikt wordt om het water in uw huis te verwarmen (3). Dit water stroomt vervolgens door bijvoorbeeld de radiatoren of vloerverwarming en zorgt ervoor dat het aangenaam warm wordt in huis (4). Het systeem blaast de koude lucht vervolgens weer naar buiten (5).

Lucht-waterwarmtepomp versus hybride warmtepomp

De werking van de lucht-waterwarmtepomp is sterk vergelijkbaar met dat van een hybride warmtepomp. Bij een hybride warmtepomp springt de cv-ketel nog bij op de extreem koude dagen dat de warmtepomp het niet kan bolwerken. Een lucht-water warmtepomp is een volledig elektrische oplossing zonder cv ketel.

Voor- en nadelen lucht-waterwarmtepomp

Een groot voordeel van een lucht-waterwarmtepomp is dat deze vergeleken met warmtepompen met een bodembron relatief eenvoudig te plaatsen is.

Bij een lucht-waterwarmtepomp is het belangrijk dat uw huis goed geïsoleerd is, zodat er zo min mogelijk verlies van warmte is. Daarnaast is het wenselijk dat uw woning over een lage temperatuur afgiftesysteem beschikt, zoals vloerverwarming of passende radiatoren. Immers, omdat de lucht-waterwarmtepomp op een lagere temperatuur verwarmt (ca. 40 graden cv water temperatuur), is meer oppervlak nodig om de ruimtes in uw woning naar een prettige temperatuur te brengen.

Met of zonder buitenuit?

Naast lucht-waterwarmtepompen met een buitenunit, zijn er ook systemen op de markt die alleen een binnenunit hebben. Deze maakt gebruikt van kanalen om de buitenlucht naar binnen te halen en weer uit te blazen. Voordeel is dat er buiten geen ruimte nodig is in uw tuin of op uw balkon. Daar staat dan weer tegenover dat u binnenshuis meer ruimte nodig hebt voor de installatie.

Subsidies en isolatieactie

De lucht-waterwarmtepomp maakt het mogelijk om uw huis volledig aardgasvrij te verwarmen. Maar dat vereist wel goede isolatie en een verwarmingssysteem dat ook op lage temperatuur goed werkt.

De subsidie op warmtepompen is in 2022 flink verhoogd. Daarnaast is er in Bloemendaal een speciale inkoopactie woningisolatie als u uw woning eerst of tegelijkertijd wilt verbeteren. Doet u het niet voor het milieu, doe het dan in ieder geval voor uw eigen portemonnee!

 

Lees ook:

Wissel uw onzuinige witgoed (nu) in

Oude(re) koelkasten, vriezers, wasmachines en drogers zijn vaak behoorlijke energieslurpers. Door deze te vervangen, kunt…

Natuurinclusief isoleren: aandacht voor soorten in de knel

Veel dieren- en plantensoorten hebben het moeilijk. Door het veranderende klimaat, maar ook doordat er…

Vier argumenten om in 2020 zonnepanelen te plaatsen

Ongeveer 1 op de 10 huishoudens in Nederland heeft zonnepanelen. Eind 2018 lagen op een…