Hoe werkt een lucht-luchtwarmtepomp?

Vanaf 2026 wordt de verkoop van cv-ketels aan banden gelegd. In een serie artikelen gaan we in op de alternatieven. Dit keer: de lucht-luchtwarmtepomp.

In een eerder artikel zijn we al ingegaan op de werking van de hybride warmtepomp. Dit is weliswaar het meest voorkomende type warmtepomp, maar er zijn er meer. De lucht-luchtwarmtepomp lijkt op een hybride warmtepomp, maar de manier waarop uw huis wordt verwarmd is heel anders.

Zo werkt het

De lucht-luchtwarmtepomp zuigt – net als een hybride warmtepomp – door middel van een buitenunit met ventilator buitenlucht aan. Een speciale pomp zorgt ervoor dat de warmte die hierin zit, wordt afgegeven aan uw verwarmingssysteem. De afgekoelde lucht wordt vervolgens weer uitgeblazen. Tot zover de overeenkomsten.

Waar bij een hybride warmtepomp deze warmte vervolgens wordt afgegeven aan uw bestaande verwarmingssysteem in huis en eventueel verder wordt verhoogd met behulp van de cv-ketel (gas), gebeurt dit bij een lucht-luchtwarmtepomp volledig elektrisch. Bovendien wordt de warmte niet verspreid via radiatoren of bijvoorbeeld vloerverwarming, maar wordt deze de ruimte ingeblazen. Hiervoor wordt in iedere kamer in huis een speciale unit geplaatst, vrijwel gelijk aan de airco die in veel kantoren is te vinden om daar ruimtes te koelen. En dat is geen toeval, want een lucht-luchtwarmtepomp is vrijwel identiek aan een airco en kan ook gewoon gebruikt worden om op hete dagen kamers in huis te koelen.

 

Wanneer kiezen voor een lucht-luchtwarmtepomp?

Of een lucht-luchtwarmtepomp interessant is voor uw woning, hangt af van verschillende factoren. Als u nu al ruimtes in huis elektrisch verwarmd (bijvoorbeeld via een straalkachel) en uw woning relatief klein is en goed geïsoleerd, dan kan een lucht-luchtwarmtepomp een optie zijn. Ook als u de behoefte heeft om de in de zomer te koelen.

Is uw woning niet goed geïsoleerd, dan is een andere warmteoplossing misschien interessanter. Wanneer warmte makkelijk verdwijnt, betekent dit dat de lucht-luchtwarmtepomp vaak moet aanslaan en dat zorgt voor een hoge elektriciteitsrekening. Wanneer u echter ruimte hebt voor flink wat zonnepanelen, dan kunt u deze kosten flink drukken en misschien wel helemaal terugbrengen naar nul.

(Helemaal) aardgasvrij

Met een lucht-luchtwarmtepomp kunt u geen tapwater verwarmen. U zult hier een ander alternatief voor moeten gebruiken, zoals bijvoorbeeld een elektrische boiler of dit (blijven) doen met uw cv-ketel.

Met een lucht-luchtwarmtepomp kunt u helemaal van het aardgas af, maar dit hoeft niet. In dit eerdere verhaal kunt u lezen hoe twee Bloemendalers een lucht-luchtwarmtepomp hebben geïnstalleerd naast een bestaand verwarmingssysteem op gas.

(Openingsbeeld afkomstig van warmtepompadvies.nl)

 

 

 

 

Lees ook:

Wassen en drogen: langzaam maar zuinig

Wilt u snel, schoon of zuinig wassen en drogen? Liefst alle drie, uiteraard. Maar dat…

KlimaatGesprekken: Handige tips van buurtgenoten

U wilt uw woning wel verduurzamen, maar weet niet goed waar u moet beginnen. Is…

Consuminderen: leuker dan u denkt

Consuminderen betekent niet op een houtje bijten, dat leuke dingen niet meer mogen en dat…