Edith en Edwin kiezen een warmtepomp zonder buitenunit

Edith Luyten en Edwin Kroon kwamen bijna acht jaar geleden aan de Van Verschuer Brantslaan in Bennebroek wonen. Met ondersteuning van De Energieke Burger maken ze stap voor stap hun huis duurzaam met als einddoel ‘nul op de meter’. Een van die stappen is een hybride warmtepomp zónder buitenunit.

Meevaller was dat bij aankoop de vloer hun huis al voldoende geïsoleerd was voor de aanleg van vloerverwarming. Via het platte dak ging wel veel warmte verloren dus dat hebben ze als eerste geïsoleerd.

Meer zonnepanelen

In 2019 lieten ze al 12 zonnepanelen plaatsen en dit jaar (2022) komen er nog 10 panelen bij om tapwater en eventueel ook de vloer te kunnen verwarmen. Inmiddels zijn ook de ramen voorzien van HR++ glas en alle spouwen extra geïsoleerd. Edwin: “Met deze twee maatregelen komen we ook nog eens in aanmerking voor de ISDE subsidie van het Rijk van 30 procent van de kosten.”

Maar dat is nog niet alles. Omdat hun driejarig energiecontract (met een vast tarief) in juli 2022 afloopt en er door de energiebedrijven alleen nog maar een variabel (en veel hoger) tarief aangeboden wordt, zitten zij er dankzij de isolatiemaatregelen en zonnepanelen gunstig bij.

Nul op de meter

Voor 2023 is het plan om de CV-ketel te vervangen door een warmtepomp die reeds geschikt is gemaakt om ook volledig elektrisch te worden aangedreven. Daarbij hebben zij hun oog laten vallen op een warmtepomp die geen buitenunit nodig heeft. Als ook de ventilatie-unit hierop aangesloten wordt, kan bovendien de warme ventilatielucht als extra energiebron gebruikt worden voor de aandrijving van deze warmtepomp.

 

“Uiteindelijk is het doel om ‘nul op de meter’ te bereiken zonder ons wooncomfort aan te passen.”

 

Edith: “Uiteindelijk is het doel om ‘nul op de meter’ te bereiken zonder ons wooncomfort aan te passen. Zo leveren we een positieve bijdrage aan het milieu en reduceren we de kosten van ons eigen energieverbruik tot nul.”

De enige vraag die nu nog overblijft is hoe Edith en Edwin de overproductie van de opgewekte stroom die afkomstig is van de zonnepanelen het beste kunnen opslaan. “Want het zou mooi zijn om deze elektriciteit zo veel mogelijk zelf te gebruiken in plaats van deze eerst terug te leveren aan het energiebedrijf,” legt Edwin uit.

Energieke Burger helpt

Bij de stappen die zij maken worden Edith en Edwin gesteund door Energieke Burger energiecoach Nico Lommerse. Wilt u ook duurzame stappen maken met uw huis? De begeleiding door De Energieke Burger is gratis. Maak hier een afspraak.

Lees ook: