Wissel uw onzuinige witgoed (nu) in

Oude(re) koelkasten, vriezers, wasmachines en drogers zijn vaak behoorlijke energieslurpers. Door deze te vervangen, kunt u tientallen euro’s per jaar op uw stroomrekening besparen. Wie vorig jaar energietoeslag kreeg, kan zelfs kosteloos een onzuinig apparaat inwisselen.

Oude witgoedapparaten in huis verbruiken veel meer stroom dan nieuwe, soms wel meer dan drie keer zoveel. Bij een wasmachine die maar een of twee keer per week wordt gebruikt, valt dit niet zo op. Een koelkast of vriezer staat echter altijd aan. Onzuinige varianten zorgen ervoor dat de energierekening tientallen en soms wel honderden euro’s per jaar onnodig hoger uitvalt.

Energielabel zegt niet alles

Misschien dat op uw oude koelkast nog een sticker zit met energielabel A+ of A++. Dat zegt niet zoveel over hoe zuinig dit apparaat is, ook omdat in 2021 nieuwe energielabels werden geïntroduceerd. A+ werd toen opeens C. Beter is het dus om naar het daadwerkelijke energieverbruik van apparaten te kijken en niet zozeer naar het energielabel.

Hoe weet ik of een witgoedapparaat (te) veel energie verbruikt?

Van veel witgoedapparaten in huis weten we vaak niet hoe oud ze zijn of wat het energieverbruik is, zeker zolang ze probleemloos werken. Met de volgende checklist ontdekt u of u een energieslurper heeft en of vervangen zinvol is.

1. Bepaal de leeftijd van een apparaat

Met name bij koelkasten en vriezers hangt het energieverbruik sterk af van de leeftijd. Dat komt omdat het stroomverbruik van deze apparaten de afgelopen 15 jaar flink is gedaald. Bij koelkasten en vriezers die 10 jaar of ouder zijn geldt vrijwel altijd dat vervangen beter is dan veel langer gebruiken. IJsvorming, stofvorming aan de achterkant maar ook scheuren in deurrubbers zorgen ervoor dat het energieverbruik alleen nog maar verder toeneemt. Ter vergelijking: een oude koelkast verbruikt jaarlijks ongeveer 360 kWh terwijl een nieuwe zo’n 150 kWh per jaar aan stroom nodig heeft. Vermenigvuldig dit verschil met de huidige stroomprijs (ca. 0,35 euro per kWh) en de mogelijke besparing bedraagt meer dan 70 euro per jaar.

2. Meet het verbruik

Voor ongeveer 15 euro kunt u een energiemeter aanschaffen waarmee u het verbruik van alle apparaten in huis heel eenvoudig kunt meten. Een energiemeter lenen bij de buren of een kennis is natuurlijk nog beter. Met de energiemeter ziet u precies wat uw witgoedapparaat jaarlijks verbruikt, hoeveel energie een enkele wasbeurt kost en wat het sluipverbruik is van opladers en apparaten die op stand-by staan. Energieslurpers spoort u genadeloos op. Zo krijgt u een goed inzicht van wat u zoal kunt besparen door andere apparaten slimmer te gebruiken of helemaal uit te schakelen wanneer u ze niet gebruikt.

3. Kijk naar wat nieuwere apparaten verbruiken

Als u weet wat uw huidige koelkast, droger, vriezer of wasmachine aan energie verbruikt, is het goed om dit eens te vergelijken met het energieverbruik van een nieuw apparaat. Dat ziet u op het energielabel of productinformatieblad. Daarnaast kunt u in de Europese online database EPREL voor tal van apparaten die in Nederland worden verkocht het energieverbruik opzoeken.

Verbruikt uw witgoedapparaat veel stroom vergeleken met een nieuwe? Vervang deze dan en laat het afvoeren. Doneren aan de kringloop of doorverkopen via Marktplaats raden we af want dan zadelt u iemand anders op met een energieslurper.

WitgoedWissel

Hebt u in 2023 energietoeslag hebt ontvangen? Dan heeft u recht op een zogeheten ‘WitgoedWissel’. Dit houdt in dat u kosteloos één onzuinig witgoedapparaat in huis kunt laten vervangen door een nieuw en energiezuinig type. Als u in aanmerking komt heeft u hierover als het goed is een brief ontvangen van gemeente Bloemendaal. U kunt zich dan op witgoedwissel.nl aanmelden voor deze actie en aangeven welk witgoedapparaat in huis u graag vervangt door een nieuwe. Let op: dit is dus alleen voor inwoners van Bloemendaal die in 2023 energietoeslag hebben ontvangen.

Lees ook:

Woningverduurzaming financieren – Deel 3: Btw zonnepanelen terugvragen en salderingsregeling

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor duurzame elektriciteit en een lagere energierekening, ze kunnen u…

Vier argumenten om in 2020 zonnepanelen te plaatsen

Ongeveer 1 op de 10 huishoudens in Nederland heeft zonnepanelen. Eind 2018 lagen op een…

Help! Mijn energiecontract loopt af!

De snel stijgende energieprijzen veroorzaken een run op isolerende maatregelen én grijze haren over de…