Nieuw energielabel op apparaten: dit is wat u moet weten

We zullen u niks nieuws vertellen wanneer we melden dat een groen energielabel op een wasmachine, vriezer of televisie aangeeft dat het bewuste apparaat relatief weinig energie verbruikt. Wat u misschien nog niet weet, is dat er sinds maart van dit jaar een ander energielabel gebruikt wordt. Hier leest u wat en waarom.

Tot 2012 gaven de energielabels op apparaten energie-efficiëntieklasse A tot en met G aan. Doordat er in de periode daarna geleidelijk steeds energiezuiniger apparaten op de markt kwamen, werden daar respectievelijk de categorie A+, A++ en A++ aan toegevoegd.

Die ‘wildgroei’ is nu rechtgetrokken door apparaten wederom te schalen naar energie-efficiëntieklasse A t/m G. Daarbij is A+++ het nieuwe A-label, A++ krijgt een B, enzovoort. Zo op het oog kan een apparaat dus ineens minder energiezuinig lijken: een vriezer die eerst een A+ label kreeg, heeft nu ineens label C. Toch verandert er aan het energieverbruik van het apparaat helemaal niets.

Prestaties vergelijken

Aanvullend staan er op het nieuwe energielabel duidelijke iconen die iets vertellen over de prestaties van het apparaat. Bij vaatwassers en wasmachines wordt het energieverbruik bijvoorbeeld niet langer weergegeven als ‘jaarlijks energieverbruik’, maar als ‘energieverbruik per 100 wasbeurten’. Bij beeldschermen wordt stroomgebruik per 1000 kijkuren aangegeven. Ook wordt het aantal decibel weergegeven in geluidsklasses. Via een QR-code krijgt u toegang tot gedetailleerde informatie over reparatie, recycling, onderhoud, hergebruik, upgrades en afvalverwerking.

Al met al zijn de nieuwe energielabels overzichtelijker, beter toegespitst op feitelijk (energie)gebruik, en maken ze de prestaties makkelijker vergelijkbaar met die van andere apparaten.

Aanvankelijk krijgen wasmachines, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen zowel het nieuwe als het oude energielabel opgeplakt. Zo kunt u er een beetje aan wennen. Vanaf september krijgen ook lampen het nieuwe energielabel.

Lees ook:

Grote interesse bespaaradviezen energiecoaches

“Dat is mooi gezegd allemaal, over die verduurzaming van je huis, maar hoe moet dat…

Top 5 beste woningverbeteringen voor 2023

Een nieuw jaar, een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Zeker als het gaat om het…

Dynamisch energiecontract: iets voor u?

Door de hoge energieprijzen zijn veel mensen kritischer naar hun energierekening gaan kijken. Niet alleen…