De nadelen van een vuurtje
Gezellig natuurlijk, in de gure wintermaanden: een open haard of houtkachel. Maar jammer genoeg heeft een vuurtje stoken ook veel nadelen: bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij in en om het huis. Duurzaam is het ook niet bepaald: bij een open haard vliegt 90 procent van de warmte zo de schoorsteen uit.
Warmte of sfeer?
Ook een houtkachel, speksteenkachel of tegelkachel is als verwarming niet erg efficiënt: 20 tot 40 procent van de warmte vervliegt. Stookt u voor de sfeer, dan is een pelletkachel een gezondere optie. Pelletkachels die voldoen aan de normen stoten 95 procent minder fijnstof uit dan gewone houtkachels. Ze zijn ook een stuk efficiënter: ruim 80 procent van de energie uit hout wordt gebruikt voor warmte. Wel is het belangrijk dat gebruikte pellets niet afkomstig zijn van de andere kant van de wereld.
Een pelletkachel kan, gekoppeld aan een cv-systeem, ook dienen als verwarming voor het hele huis. In hoeverre dit duurzamer is dan een cv-ketel op gas, daarover zijn de meningen verdeeld. Hout wordt vaak als CO2-neutrale energiebron aangemerkt, terwijl er toch echt CO2 vrijkomt bij verbranding. De redenering is dan dat die CO2 weer opgenomen kan worden door nieuw aangeplant bos. Maar die aanplant moet dan inderdaad wel worden gedaan. Bovendien: de opname gaat vele jaren duren, terwijl een boom in een paar avonden uw schoorsteen uit vliegt.
Meer weten over pelletkachels? Milieu Centraal heeft het de voor- en nadelen overzichtelijk op een rij gezet.
Lees ook:
Hoe werkt een lucht-luchtwarmtepomp?
Vanaf 2026 wordt de verkoop van cv-ketels aan banden gelegd. In een serie artikelen gaan…
Wat u moet weten over de houdbaarheidsdatum
Gemiddeld verspillen we jaarlijks maar liefst 34 kilo voedsel. Let wel: per persoon! Vaak prima…
De Energieke Burger als betrouwbare buurman
Hoe krijg je je buren mee in de duurzame transitie? Door mensen niet zelf het…