Kitty en Evert laten hun regenwater niet in het riool lopen

De afgelopen maanden waren een goede test voor de wadi’s die Kitty en Evert van Pel uit Vogelenzang zelf in hun voor- en achtertuin hebben aangelegd. In Nederland staat de term voor Water Afvoer Drainage en Infiltratie, maar het Arabische woord ‘wadi’ betekent ‘droog rivierdal’. De wadi’s van het echtpaar Van Pel stonden dit voorjaar juist vaak vol met water. Maar overstromen deden ze niet.   

“We hebben gewoon twee gaten in de tuin gegraven en er inheemse planten omheen gezet”, vertelt Kitty. “Na elke bui hoorde ik het water van het dak wegstromen en na een paar droge zomers dacht ik: wat zonde eigenlijk!” Kitty ging zich verdiepen in het onderwerp en vroeg een buurtgenoot die een wadi had laten aanleggen door een hovenier naar zijn ervaringen. Toen besloot ze: dat kunnen we zelf ook.

“Ik heb gelukkig een hele handige man”, zegt Kitty terwijl ze blij naar Evert kijkt. “Dus ik heb het meeste graafwerk gedaan en Evert heeft de afvoer vanaf het dak verlegd.” De handige man laat zien hoe hij de regenpijp heeft afgekoppeld van het riool en de buis onder de terrastegels en het gras door naar de wadi heeft doorgetrokken. “Als het op een gegeven moment zó hard zou gaan regenen dat de wadi dreigt te overstromen, moet ik even graven, maar dan kan ik de regenpijp gemakkelijk weer op het riool aansluiten”, legt hij uit.

Zelfs met de aanhoudende en soms heftige regenval in mei en juni is dat niet nodig gebleken. Kitty laat een foto zien op haar mobiele telefoon. “Moet je kijken: dit is eergisteren.” Wat nu oogt als een laaggelegen kuip met water omgeven door planten, zag er twee dagen eerder, na een aantal hoosbuien, uit als een heuse vijver. “Het werkt hartstikke goed, zo’n wadi. Het regenwater stroomt niet meteen het riool in, maar gaat eerst naar de wadi en sijpelt dan rustig weg naar de ondergrond. Twaalf uur na de laatste druppels is het water weer gezakt.”

 

 

“Het werkt hartstikke goed, zo’n wadi. Het regenwater stroomt niet meteen het riool in, maar gaat eerst naar de wadi en sijpelt dan rustig weg naar de ondergrond.”

 

 

Sedumdak

Ook groene daken helpen  tegen overbelasting van de riolering na een wolkbreuk. Op het dak van de uitbouw aan de achterkant vanhet huis hebben Kitty en Evert, toen ze hier vijf jaar geleden kwamen wonen, sedum laten leggen. Evert: “De planten op het dak nemen een deel van het regenwater op, zodat het minder snel de tuin in stroomt. In de zomer houdt het de kamer lekker koel en in  de winter schijnt het ook te isoleren.”

Na aankoop van hun jarenzestigwoning konden ze het meteen goed onder handen (laten) nemen, dankzij de meevallende verkoop van hun vorige huis in Heemstede. “We wilden graag wat kleiner wonen toen de kinderen waren uitgevlogen”, vertellen ze. “We hebben het hier helemaal naar onze smaak kunnen aanpassen en meteen kunnen verduurzamen.”

Isolatie en zonnepanelen

De spouwmuren waren door eerdere bewoners geïsoleerd, maar Evert wil de isolatie nog laten checken, zegt hij. “Misschien zakt het wel in of zo. Ik neem me al een tijdje voor om in de winter een warmtefoto te laten maken.” Zelf lieten ze HR++ glas in de ramen zetten, de vloer vervangen en van vloerverwarming voorzien, het plafond van de slaapkamers en de binnenkant van de zolder isoleren, somt Evert op. “En er liggen tien zonnepanelen op het dak. Samen goed voor zo’n 2800 kWh.”

“Ik zal maar niet vertellen dat we sinds kort een sauna hebben op zolder”, zegt Evert met een onschuldig gezicht tegen zijn vrouw. “Heeft hij zelf gemaakt”, reageert Kitty trots. “Iedereen heeft toch wel een guilty pleasure?” De sauna  warmt in een half uurtje op en ze genieten er ontzettend van. “Inclusief sauna spelen we zo’n beetje quitte met de energie die we zelf opwekken”, zegt Evert. “En aan gas gebruiken we 800 tot 900 kuub per jaar. Dat is niet veel voor een hoekhuis.”

Een warmtepomp overwegen ze nog niet echt. Ook geen hybride? Er valt een aarzelende stilte. “Daar zijn nogal veel discussies over”, zegt Evert voorzichtig. “Ik zou dan liever helemaal overstappen op een warmtepomp, maar dat is best ingrijpend. Onze zoon is heel erg bezig met duurzaamheid. Hij vraagt ons af en toe: wanneer komt de volgende stap? Maar we zijn ons nog aan het informeren over de beste keuze.”

 

 

Lees ook: