Warmtepompbezitters raden warmtepomp aan

Twijfelt u nog over de aanschaf van een warmtepomp? Uit onderzoek onder 1.800 warmtepompbezitters blijkt dat 95 procent anderen een warmtepomp aanraadt. Uit het onderzoek kwamen nog meer interessante lessen naar voren voor wie een warmtepomp overweegt.

Hoe tevreden zijn bezitters van warmtepompen? Hoe hebben zij zich verdiept en wat zijn hun ervaringen bij de installatie? Installatiemonitor deed in opdracht van o.a. RVO, Netbeheer Nederland en Techniek Nederland onderzoek en zette een enquête uit onder 1.800 woningeigenaren die in 2022/2023 een warmtepomp hebben aangeschaft. Was bij een eerder onderzoek in 2021 zo’n 70 procent van de warmtepompbezitters tevreden, inmiddels is dat percentage gestegen naar 95 procent!

Eerst veel kennis vergaren

Een andere opvallende uitkomst uit het onderzoek is dat meer dan de helft van de ondervraagden veel kennis heeft vergaard over warmtepompen voordat tot aanschaf werd overgegaan. Dit gebeurde vooral online (88 procent) maar ook bij installateurs of mensen in de omgeving werd uitgebreid geïnformeerd. Bijna 10 procent ging naar een informatieavond.

Installateur vinden steeds eenvoudig(er)

Ondanks een grote vraag naar warmtepompen, wist 66 procent van de ondervraagden toch gemakkelijk een installateur te vinden. Bij een hybride warmtepomp was de installatie in 60 procent van de gevallen binnen een dag afgerond. Bij all-electric is dit in veel gevallen twee dagen of meer.

Na afronding van de installatie werkte in zo’n 62 procent van de gevallen de warmtepomp naar wens. Belangrijkste reden hiervoor was dat de warmtepomp (nog) niet goed was afgesteld. Ook is er een groep die eerst moest wennen aan het gebruik van de warmtepomp. Ook niet onbelangrijk: de uiteindelijke kosten. Voor een hybride warmtepomp betaalde men gemiddeld 6.000 euro. Voor een all-electric zo’n 15.000 euro. Let op, want hier gaat de ISDE-subsidie nog vanaf.

Locatie buitenunit belangrijk

Uit het onderzoek blijkt ook dat het geluid van een warmtepomp als een minpunt wordt ervaren. Tegelijkertijd kan eventuele geluidsoverlast van de buitenunit in veel gevallen voorkomen worden door de buitenunit niet vlak naast het slaapkamerraam te plaatsen of op een dak dat gevoelig is voor trillingen. Wie een warmtepomp overweegt, wordt aangeraden om veel aandacht aan dit onderdeel te schenken. Meer informatie hierover leest u in het artikel warmtepomp: zo voorkomt u geluidsoverlast.

Doe mee aan de warmtepompactie tot uiterlijk 31 mei a.s.

Weet u niet welke warmtepomp in uw situatie geschikt is, of welke leverancier u het best kunt kiezen? Samen met Heemstede en Zandvoort heeft Bloemendaal een inkoopactie voor warmtepompen opgezet waar u tot uiterlijk 31 mei a.s. vrijblijvend aan mee kunt doen. Naast de landelijke subsidie voor warmtepompen krijgen inwoners van Bloemendaal een extra subsidie van 250 euro van de gemeente.
De Inkoopactie is onlangs afgerond, u kunt nog wel de online informatiebijeenkomst terugkijken op de speciale pagina over warmtepompen.

 

Lees ook:

Vier argumenten om in 2020 zonnepanelen te plaatsen

Ongeveer 1 op de 10 huishoudens in Nederland heeft zonnepanelen. Eind 2018 lagen op een…

Kom naar startbijeenkomsten Energieke Burger: ‘Met energie aan de slag’

De Energieke Burger, de  vrijwilligersorganisatie die inwoners van Bloemendaal helpt bij het verduurzamen van hun…

Afval update: koffiepads en blikjes

In de strijd tegen zwerfafval en het verminderen van restafval zijn er in de eerste…