Vangt u al regenwater op in de tuin?

Ons klimaat verandert en dat is te merken. Wist u dat u ook in eigen tuin droogte, hitte en wateroverlast kunt tegengaan door zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen? De beplanting houdt het regenwater langer vast. Bij extreme regenval kan het water wegzakken in de bodem en het riool wordt minder belast. En u vergroot het leefgebied van veel soorten vogels, insecten en andere (bodem)dieren.

Het belang van de bodem

De bodem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van uw tuin: goede grond zit namelijk vol met leven en dat is de basis van een levende tuin. Planten en (fruit)bomen kunnen goed groeien en in de bodem vinden veel soorten vogels en andere diersoorten hun voedsel. In een levende tuin zorgen ijverige wormen voor beluchting van de bodem. De gangen die zij aanleggen werken als regenpijpjes waardoor het water nog dieper de grond in kan. Een levende bodem helpt om water vast te houden en af te voeren indien nodig.

Regenwater vasthouden

Het wordt steeds belangrijker om regenwater vast te houden op de plek waar het valt, namelijk in de bodem. Hierdoor stroomt het water niet onnodig naar de rioolput. Zeker tijdens een lange periode van droogte kan er een tekort aan grondwater ontstaan. Planten en bomen zijn afhankelijk van grondwater.

Ook is grondwater nodig voor onze eigen drinkwatervoorziening. Gemeente Bloemendaal neemt daarom maatregelen om de openbare ruimte anders in te richten. Op steeds meer plekken worden stenen vervangen door bomen en planten zodat het regenwater makkelijker in de bodem kan zakken. Ondanks alle maatregelen in de openbare ruimte is ook de hulp van tuinbezitters nodig.

Water in de bodem

In uw tuin kunt u droogte, hitte en wateroverlast tegengaan door zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. De beplanting houdt het regenwater langer vast. Bij extreme regenval kan het water in de bodem wegzakken en het riool wordt minder belast. Groene tuinen bieden in de zomer verkoeling. En u vergroot het leefgebied van veel vogels, insecten en andere (bodem) dieren.

Met het plaatsen van een regenton vangt u zelf regenwater op in de tuin. Zo hebt u altijd een voorraad water voor uw (tuin)planten wanneer het even niet regent. Plaats de ton wel in de schaduw, zo blijft het water helder en fris. En met een deksel op de ton voorkomt u overlast van muggen. U kunt ook een regenpijp loskoppelen zodat het water rechtstreeks naar de tuin gaat of kiezen voor waterdoorlatende bestrating op de inrit.

 

 

 

 

Lees ook:

Acht maatregelen waar u geen spijt van krijgt

Ze zijn bedoeld om te helpen, maar het kan ook knap verwarrend zijn, alle tips…

Is mijn huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp?

Wilt u ook uw gasrekening verlagen met een (hybride) warmtepomp maar weet u niet of…

Hoe zonnig is de toekomst van zonnepanelen?

Het afgelopen jaar begonnen enkele energieleveranciers extra kosten te rekenen voor stroom die afkomstig was…