Warmtepomp: zo voorkomt u geluidsoverlast

Zeg ‘warmtepomp’ en nog altijd zeggen veel mensen vertwijfeld: ‘herrie?!’ In de praktijk valt dat vaak reuze mee. In het Bouwbesluit zijn bovendien eisen vastgesteld voor het maximale geluid dat de buitenunit van een warmtepomp mag maken. Overdag is dat 45 dB; ’s nachts 40 dB. Die eisen gaan over de hoeveelheid geluid op de erfgrens.

Hoeveel geluid is dat eigenlijk, 45 dB? Gehoorspecialist Schoonenberg vergelijkt deze geluidssterkte met iets minder dan ‘een koelkast op 1 meter afstand, of lichte regen’. De nachtelijke geluidsgrens is te vergelijken met ‘rustig verkeer, achter een raam met dubbele beglazing’. En dan dus gemeten op de erfgrens met uw buren.

 

Juiste installatie

Om aan de geluidseisen te voldoen, is het allereerst belangrijk om de juiste installatie te kiezen. Let daarbij op de volgende punten:

  • Zorg dat de isolatie van uw woning op orde is en installeer lage-temperatuurverwarming. Als de temperatuur laag kan blijven, werkt de warmtepomp efficiënter en stiller.
  • Stem het vermogen goed af op uw woning; een te kleine pomp moet altijd voluit draaien.
  • Check het geluidsvermogen dat op het energielabel staat.
  • Kies voor een warmtepomp die op verschillende snelheden kan draaien, zodat deze ’s nachts niet op vol vermogen draait.
  • Overweeg de aanschaf van een buffervat. Dat is een watervat dat warmte opslaat zodat de warmtepomp minder vaak hoeft aan te slaan. Dit heeft ook een positief effect op de levensduur van de warmtepomp.

Juiste plaats

Ook een goede keuze van de plek waar u de buitenunit laat plaatsen is uiteraard van belang. Daarbij gelden de volgende aandachtspunten:

  • Hoe verder de warmtepomp van uw huis en dat van de buren staat, hoe kleiner de kans op geluidsoverlast. Houd wel rekening met lager rendement door langere leidingen.
  • Zorg voor zo veel mogelijk vrije ruimte rondom. Een tuin met planten en gras weerkaatst veel minder geluid dan tegels, muren en schuttingen.
  • Bij plaatsing op het dak, aan een gevel of op een balkon is trillingsdemping erg belangrijk.

Geluidswerende kast

Een omkasting van een buitenunit kan het geluid tot wel 90% verlagen maar neemt wel behoorlijk wat ruimte in.

Als de buitenunit te veel geluid maakt, moet deze verder van de erfgrens komen. Geluid neemt snel af met de afstand. Uw installateur kan u vertellen op welke plek uw installatie aan de geluidsgrenzen voldoet. U kunt de buitenunit ook in een geluidsdempende omkasting plaatsen. Lees hier de testresultaten van enkele omkastingen door de Consumentenbond.

Weet wel: soms is het gewoon niet mogelijk om een warmtepomp met een buitenunit te plaatsen. Er is dan niet genoeg ruimte om de buitenunit zo te plaatsen, dat deze aan de geluidseisen voldoet.  Misschien is een lucht/waterwarmtepomp zonder buitenunit dan een alternatief. Nadeel van dit type warmtepompen is dat deze binnenshuis meer geluid maakt en (veel) meer ruimte vergt.

Lees ook:

5 Fabeltjes over vlees en vleesvervangers

Inmiddels is zo’n 40 procent van de Nederlanders flexitariër en zijn er in de supermarkt…

Zin en onzin over gft-inzameling: 5 mythen ontkracht

In onze gemeente wordt groente-, fruit- en tuinafval (gft) gescheiden ingezameld. Hoe nuttig is dat?…

CV-ketel eruit, warmtepomp erin?

Ook in Bloemendaal moeten alle woningen in 2050 van het gas af zijn. Dat klinkt…