Makkelijker repareren, minder snel vervangen

We kopen niet alleen steeds meer spullen, we gooien ze – als ze stuk zijn – ook steeds sneller weg. Met onze tips en wat gezond verstand kunnen we hier samen wat aan doen.

Jaarlijks zetten we in Europa zo’n 35 miljoen ton aan afgedankte producten bij het afval. Vaak gaat het om producten waarvan de reparatie te duur of te ingewikkeld is. Maar we gooien ook nog altijd veel weg omdat we simpelweg niet weten hoe we iets kunnen repareren. Dat terwijl het belangrijk is dat we vanwege dreigende grondstoftekorten langer met onze spullen doen en ervoor zorgen dat de materialen waarvan ze gemaakt zijn opnieuw kunnen worden gebruikt. Onlangs verscheen het advies Weg van de wegwerpmaatschappij waarin staat hoe dat moet gebeuren.

Right to repair

Begin februari is in Europa een stap voorwaarts gezet voor het verbeteren van de repareerbaarheid van met name apparaten. Een nieuwe wet – Right to Repair – moet ervoor zorgen dat vervangende onderdelen voor apparaten een redelijke prijs hebben en dat software die nu voorkomt dat apparaten makkelijk kunnen worden gerepareerd, niet langer is toegestaan. Ook komt er een platform waarop per EU-land te zien is wat de mogelijkheden zijn voor reparatie en de kosten. Dit alles moet ervoor zorgen dat reparaties makkelijker en vooral goedkoper worden.

Toch hangt de levensduur van spullen uiteindelijk voor een groot deel af van keuzes die wij zelf maken. Niet alleen bij aankoop, maar ook gedurende het gebruik en het afscheid. Dit zijn drie punten waar u op kunt letten:

1. Vermijd onnodige aankopen

Hoeveel spullen hebt u in huis staan of hoeveel kleren hangen er in de kast die u niet of nauwelijks gebruikt of draagt? Wat u niet koopt, hoeft niet geproduceerd te worden, kan niet stuk gaan en hoeft ook niet uit elkaar te worden gehaald om opnieuw te worden gebruikt. Wie bewust koopt, spaart bovendien enorm veel CO2 uit. Check voor meer informatie het eerdere artikel over de impact van (te veel) spullen.

2. Check voor aankoop de repareerbaarheid

Bij sommige aankopen, zoals goedkope nieuwe kleding (fast fashion) of veel spullen die u online bij een Chinese website bestelt, is het helaas bijna vanzelfsprekend dat deze niet of nauwelijks te repareren zijn en dat u ook geen enkele garantie hebt. Goedkoop is duurkoop en het beste is om naar een kwalitatief beter alternatief te zoeken dat wel eenvoudig kan worden gerepareerd.

Bij andere spullen – met name elektronica – is de repareerbaarheid minder helder. Totdat dit via een Europees platform in kaart wordt gebracht, kunt u voor de repareerbaarheid van smartphones, laptops en tablets terecht bij iFixit. Hoe hoger het cijfer dat een apparaat heeft, hoe makkelijker het kan worden gerepareerd.

In Frankrijk is men al een stap verder en is op indicereparabilite.fr voor tal van apparaten in en rondom uw huis te zien hoe makkelijk ze kunnen worden gerepareerd. Het zou mooi zijn als een toekomstig Europees platform iets soortgelijks zou tonen.

Tot slot zijn er nog allerlei andere bronnen waar u informatie kunt inwinnen over hoe goed een product is en hoe het zit met bijvoorbeeld reserveonderdelen of service. Denk aan de tests van Consumentenbond, advies van een winkelier of ervaringen die anderen hebben.

3. Stuk? Laat het repareren of repareer het zelf

Probeer als iets stuk is, eerst uit te zoeken of het kunt (laten) repareren. Op Youtube staan duizenden reparatievideo’s en ook op sites als iFixit, Jafix en Fixje staan allerlei reparatiehandleidingen.

In en rondom Bloemendaal zijn diverse Repair Cafés waar vrijwilligers apparaten, kleding, fietsen andere zaken kunnen repareren. Kijk hier voor een overzicht van locaties en openingstijden.

Ook handig is het Nationaal Reparateursregister, dat deels is opgezet door Techniek Nederland en waar u een bedrijf in de buurt kunt vinden dat reparaties kan uitvoeren. Deze club pleit er ook voor om de btw op reparaties te verlagen naar 0 procent.

Lees ook:

Ruimte voor zonnepanelen? Nu doen!

Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen afgebouwd. Vanaf dat moment worden zonnepanelen ieder jaar…

Gebruikt frituurvet? Recycle het!

Met de feestdagen bakken veel mensen zelf oliebollen, appelflappen en andere lekkernijen. En het oude…

Informatiebijeenkomsten woningisolatie

Gemeente Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Zandvoort organiseren samen met het Duurzaam Bouwloket en regionale isolatiebedrijven…