Houtstook: zo zorgt u voor minder geur- en rookoverlast

De een stookt de openhaard op voor de “gezelligheid”, de ander heeft een houtkachel om het huis te verwarmen. Maar houtstook is de grootste bron van fijnstof in Nederland en is ook in Bloemendaal een probleem. Naast fijnstof veroorzaakt houtstook ook koolmonoxide, verschillende vluchtige organische stoffen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs). Veel van deze stoffen hebben gezondheidseffecten (zoals hart- en vaatziekten) op de korte en lange termijn. Wat kunnen we eraan doen?

Voordat we overgaan op tips om de overlast tegen te gaan, willen we vragen te overwegen om het stoken “voor de gezelligheid” voortaan te laten. De concentraties schadelijke stoffen die in uw buurt neerslaan zijn aanzienlijk en leiden tot klachten voor buurtgenoten met kortademigheid en astma. Maar ook de luchtkwaliteit bij u in huis verslechtert door het stoken van hout.

1. Stook alleen als het kan

Op sommige dagen – bijvoorbeeld wanneer het vrijwel windstil of mistig is – is de luchtkwaliteit vaak al slecht. Rook die afkomstig is van stoken vervliegt dan niet en blijft hangen. Raadpleeg voordat u gaat stoken de website stookwijzer.nu zodat u binnen een paar seconden weet of het verantwoord is om in uw buurt te stoken.

2. Stook alleen droog hout

Het is onverstandig om hout te stoken dat niet droog is. Vochtig hout geeft minder warmte af.  Maar belangrijker is dat het zorgt voor een slechte verbranding waarbij allerlei slechte stoffen en ook veel roet vrijkomen. Uw huis wordt minder goed warm en uw houtkachel en rookkanaal worden smeriger.

3. Stook geen behandeld hout

Het stoken van hout dat is behandeld met bijvoorbeeld verf of dat is gebeitst is een milieudelict. De reden hiervoor is dat er bij de verbranding allerlei zeer schadelijke stoffen vrijkomen, zoals chloorverbindingen, PAK’s en zware metalen. Ongezond voor uzelf en voor uw buren.

4. Stook volgens de instructies

Bij de meeste kachels en haarden wordt een instructie geleverd waarin beschreven staat hoe deze moet worden aangestoken en welk onderhoud er moeten worden uitgevoerd. Door u hieraan te houden, zorgt u voor een optimale verbranding en houdt u uw kachel of open haard in goede conditie.

5. Laat de schoorsteen een keer per jaar vegen

Het is belangrijk om een keer per jaar – liefst voor het stookseizoen – de schoorsteen te laten vegen. Uw kachel of haard werkt beter en u voorkomt hiermee een schoorsteenbrand. Bij zo’n brand vat aanslag in het rookkanaal vlam. Zorg ervoor dat u de factuur van de schoonmaak van uw schoorsteen goed bewaard zodat u – als hierom gevraagd wordt – uw opstalverzekeraar een bewijs kunt overhandigen.

6. Zorg voor een goede luchttoevoer

Goede houtkachels zijn voorzien van een of meerdere kleppen waarmee de luchttoevoer kan worden geregeld. Het is belangrijk dat deze kleppen volledig open staan als u stookt. Alleen zo zorgt u voor een schone verbranding.

7. Hou ventilatieroosters open

Heeft u een goed geïsoleerde woning, dan is – zeker wanneer u wilt gaan stoken – het extra belangrijk om voor voldoende externe luchttoevoer te zorgen. Denk hierbij aan ventilatieroosters boven ramen of het inschakelen/opschakelen van de mechanische ventilatie in uw huis.

8. Controleer of het stoken goed gaat

Bij een goed vuur in uw houtkachel, pelletkachel of openhaard ziet u gelijkmatige, gele vlammen. Ook komt er bijna geen rook uit de schoorsteen. We adviseren om regelmatig te checken of het stoken goed verloopt.

Wilt u alle tips nog een keer in het kort nalezen? Download dan de handige infographic.

Lees ook:

Kom meer te weten over vleermuizen

Wie kent niet het lichte gevoel van opwinding bij het zien van vleermuizen die in…

De verrassend grote impact van (te veel) spullen

Wanneer het gaat over duurzaamheid, of over milieu en klimaat, dan denken we meteen aan…

“Het is nooit rendabel om je huis te verduurzamen!” Feit of fabel?

Eind augustus publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een rapport over de betaalbaarheid van…