Is mijn huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp?
Wilt u ook uw gasrekening verlagen met een (hybride) warmtepomp maar weet u niet of uw huis geschikt is voor deze manier van verwarmen? Ontdek het zelf in drie stappen.
Ten opzichte van een cv-ketel kan een warmtepomp tot maar liefst 60 procent aan aardgas besparen. Dat klinkt goed, maar is uw woning wel geschikt voor deze warmteoplossing of moet misschien de isolatie eerst worden verbeterd? In drie stappen kunt u zelf ontdekken of ook u een warmtepomp kunt laten installeren.
Stap 1. Doe een eerste scan met de Warmtepompverkenner
De belangrijkste vraag: is mijn huis geschikt voor een warmtepomp – en zo ja – welk type? Bloemendaal biedt woningeigenaren de online Warmtepompverkenner aan. Het invullen ervan kost maar een paar minuten. U ziet direct welke warmtepomp voor uw woning het meest geschikt is. Ook ziet u het investeringsbedrag, de terugverdientijd en het effect op uw energierekening. Let op: dit is een eerste indicatie en een handig hulpmiddel om te bepalen welke richting u op kunt.
Blijkt uit deze scan dat uw woning eerst verder geïsoleerd moet worden, maar weet u niet zo goed waar u moet beginnen? Maak dan snel een gratis afspraak met een energiecoach van De Energieke Burger.
Stap 2. Maak van uw huidige cv-ketel een virtuele warmtepomp
Komt er uit de Warmtepompverkenner naar voren dat een warmtepomp mogelijk een warmteoplossing is voor uw huis? Dan wordt het tijd om dit te toetsen. Het klinkt misschien een beetje raar, maar wist u dat u met uw huidige cv-ketel kunt testen of uw huis geschikt is voor een (hybride) warmtepomp? Dat zit zo: een (hybride) warmtepomp verwarmt uw huis vaak met een watertemperatuur van maximaal 55 graden terwijl het water dat uw cv-ketel naar uw radiatoren pompt vaak een temperatuur heeft van zo’n 70 graden.
Door de temperatuur van uw cv-ketel (tijdelijk) te verlagen naar dezelfde temperatuur als die van een warmtepomp (zo’n 50 graden Celsius), kunt u zelf testen of uw huis geschikt is voor een warmtepomp. Dat is het geval wanneer de temperatuur in huis aangenaam is bij een buitentemperatuur van tussen de 4 en 10 graden Celsius. Hoe u de temperatuur van uw cv kunt aanpassen, leest u op zetmop60.nl.
Opgelet, wanneer u de test doet, is het belangrijk dat u de thermostaat zo instelt dat het ’s nachts in huis niet kouder wordt dan 17 of 18 graden als het buiten tussen de 4 en 10 graden is. Anders duurt het ’s morgens te lang voordat uw woning is opgewarmd.
Als u hierbij wel wat hulp kunt gebruiken, doe dan mee aan de Verwarmingstest van Milieu Centraal en test over een langere periode of uw huis geschikt is voor een warmtepomp.
Stap 3. Check de veelgestelde vragen en vergroot uw kennis
Het belangrijkste is natuurlijk dat het met een (hybride) warmtepomp net zo lekker warm wordt in huis als met uw huidige cv-ketel. Maar daarnaast hebt u waarschijnlijk tal van praktische vragen over bijvoorbeeld hoe een warmtepomp werkt, waar de buitenunit moet komen, hoe het met geluid zit en of u nieuwe radiatoren in huis moet plaatsen.
Deze en tal van andere vragen worden beantwoord op de speciale webpagina over warmtepompen op Bloemendaal zet Stappen. U vindt hier ook handige video’s en meer informatie over de ISDE-subsidie en de extra subsidie van 250 euro die de gemeente Bloemendaal verstrekt aan woningeigenaren die overstappen op een warmtepomp.
Tip: is er iemand bij u in de straat met een soortgelijke woning die al wel een warmtepomp heeft? Bel eens aan en vraag naar zijn of haar ervaringen.
Lees ook:
De belangrijkste subsidies voor 2023
Uw huis verbeteren met zonnepanelen, isolatie of bijvoorbeeld een warmtepomp? Of wilt u overstappen naar…
Voorkom sluipverbruik en bespaar tot wel 100 euro per jaar
Een gemiddeld huishouden is volgens Milieu Centraal per jaar zo’n 100 euro kwijt aan sluipverbruik.…
Wat u moet weten over bestrijdingsmiddelen
‘Gewasbeschermingsmiddelen’ worden ze vaak genoemd, de chemische stoffen die ervoor moeten zorgen dat onze groenten…