Drie redenen om nu uw woning te verduurzamen (en eentje om het nog niet te doen)

Ruim de helft van de Nederlandse huizenbezitters verwacht dat de coronacrisis een positief effect heeft op het behalen van de klimaatdoelstellingen, zo blijkt uit onderzoek van ABN AMRO. Tegelijkertijd zijn minder Nederlanders bereid te investeren in de verduurzaming van hun eigen woning. De reden is vaak onzekerheid over de economische ontwikkelingen. Drie argumenten om nu toch te verduurzamen – en eentje om nog even te wachten.

De voordelen

  1. Ondanks de coronacrisis blijven de huizenprijzen stijgen. De NVM meldde dat in het tweede kwartaal van dit jaar 52 procent van alle woningen boven de vraagprijs is verkocht. Investeringen in uw huis zijn dus allesbehalve weggegooid geld, zeker gezien de huidige spaarrentes van bijna nul.
  2. Op dit moment kunt u als huizenbezitter gebruikmaken van verschillende overheidssubsidies als u uw woning isoleert of zonnepanelen of een warmtepomp laat installeren. Het is de vraag in hoeverre deze subsidieregelingen overeind blijven in het licht van de verwachte economische terugval door corona. Ook de bestaande salderingsregeling voor zelf opgewekte energie wordt de komende jaren afgebouwd: reden om hier nú nog van te profiteren.
  3. Isolatie van uw woning verhoogt uw wooncomfort en verlaagt uw maandlasten doordat u een lagere energierekening krijgt. Bovendien draagt u bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Een reden om nog even af te wachten

Uit bovengenoemd onderzoek blijkt dat tegenover elke 11 huizenbezitters die door corona meer geld in verduurzaming willen steken er 27 nu juist op de rem trappen. Vooral zelfstandig ondernemers en flexwerkers spreken in deze tijd hun financiële buffer liever niet aan. Begrijpelijk, gezien de sombere economische voorspellingen. Ons advies als dat ook voor u geldt: schrap uw plannen om te investeren niet, maar focus voor nu op kleine maatregelen om energie te besparen en de vaart erin te houden. Grotere investeringen kunt u dan doen zodra u er de financiële ruimte weer voor voelt.

Lees ook:

Vangt u al regenwater op in de tuin?

Ons klimaat verandert en dat is te merken. Wist u dat u ook in eigen…

Circulair (ver)bouwen: een kwestie van gezond verstand

Gaat u verbouwen? De kans is groot dat u daarbij streeft naar een optimaal comfort…

Doe mee aan de zonnepanelenactie

Van alle maatregelen die u kunt nemen om uw huis te verduurzamen, is het plaatsen…