Hoe zonnig is de toekomst van zonnepanelen?
Het afgelopen jaar begonnen enkele energieleveranciers extra kosten te rekenen voor stroom die afkomstig was van zonnepanelen. Zijn zonnepanelen nog wel interessant en wat kan ik doen als ik al zonnepanelen heb?
Voor zonnepanelenbezitters was het lang feest. Niet alleen waren de afgelopen jaren de zonnigste ooit, de stroom die overdag werd opgewekt en aan het net werd geleverd, kon op een ander moment gewoon weer worden afgenomen. Salderen heet dat.
Het was al bekend dat deze salderingsregeling vanaf 2025 zou worden afgebouwd, maar een aantal energiebedrijven waaronder Vandebron en Budget Energie sorteert hier al op voor met een terugleverheffing. Dit heeft te maken met het enorme overschot aan stroom dat er is wanneer overdag de zon schijnt en veel mensen niet thuis maar op hun werk zijn. Salderen kan dus nog steeds, maar er worden kosten – de zogeheten terugleverheffing – in rekening gebracht.
Wel of geen zonnepanelen nemen?
Heeft u nog geen zonnepanelen en doet dit soort berichten u twijfelen om ze aan te schaffen? Milieucentraal heeft een uitgebreid artikel gemaakt over het effect van de terugleverheffing op de terugverdientijd van zonnepanelen. Als u nu zonnepanelen zou kopen en te maken krijgt met een terugleverheffing die overgaat in de afbouw van de salderingsregeling, dan is de terugverdientijd nog altijd een mooie acht jaar.
Kortom: zonnepanelen blijven interessant. Als u de mogelijkheid heeft om de zonnepanelen in een oostwestopstelling te plaatsen op uw dak (in plaats van allemaal op het zuiden), dan is dit het overwegen waard. Hiermee verspreidt u de opwek van zonne-energie meer over de dag en drukt u de piek als de zon het hoogst staat.
Is een thuisbatterij interessant?
Is het interessant om een thuisbatterij aan te schaffen voor de opslag van zelfopgewekte stroom? Thuisbatterijen zijn relatief duur en hebben maar een beperkte opslagcapaciteit. Ze kunnen hooguit voor een paar dagen stroom opslaan. In Nederland is op dit moment ook geen subsidie voor de aanschaf van een thuisbatterij.
Het is ook mogelijk om de batterij van uw elektrische auto als thuisbatterij te gebruiken. Echter, dit kan nog niet bij alle modellen. Daarnaast kan dit alleen wanneer u een speciale bidirectionele laadpaal heeft. Kijk hier voor de vijf meest gestelde vragen over thuisbatterijen.
Hoe kan ik het terugleveren minimaliseren?
Budget Energie gaat op lente- en zomermiddagen in het weekend gratis stroom aanbieden. Op die manier wil het bedrijf mensen stimuleren om stroom af te nemen als er juist een enorm overschot is aan groene stroom.
Een soortgelijke truc kunt u zelf ook toepassen door apparaten in huis met behulp van tijdklokken juist in te schakelen op momenten dat uw zonnepanelen veel opwekken. Denk hierbij aan grootverbruikers zoals wasmachines, vaatwassers, drogers, een elektrische boiler met opslagvat, etc. Hebt u een eigen laadpaal? Laad uw auto dan zoveel mogelijk tijdens piekopwekmomenten op.
Lees ook:
“Maak altijd een afweging tussen het verduurzamen van uw woning en de bouwkundige staat.”
Bij de aan- en verkoop van huizen spelen duurzaamheidsaspecten een steeds belangrijkere rol. Sinds 1…
CV-ketel eruit, warmtepomp erin?
Ook in Bloemendaal moeten alle woningen in 2050 van het gas af zijn. Dat klinkt…
De Energieke Burger geeft advies over duurzaam verbouwen
Burgers die in Bloemendaal advies willen over het verduurzamen van hun huis, kunnen sinds kort…