Welke elektrische fiets past bij u?

E-bike, speedbike, speed pedelec… de keuze in elektrische fietsen is in een relatief korte tijd enorm toegenomen. Hoe maak je je keuze? We zetten een paar punten voor u op een rij.

Keuzemoment 1: een e-bike of een speedbike?

Laten we beginnen met de speedbike, ook wel speed pedelec genoemd: de Cadillac onder de elektrische fietsen, zeg maar. Deze turbofiets kan tot 45 km/uur en is zeker niet voor alles en iedereen geschikt. Een speedbike is vooral handig voor forenzen die serieus van fietsen houden en niet te veel drukke kruispunten, stoplichten en andere stadse hindernissen tegenkomen onderweg. Een speedbike wordt officieel gezien als een bromfiets, dus dat betekent: helm- en verzekeringsplicht, een kentekenplaatje én een plek op de rijbaan of bromfietspaden. Een deel van de fietspaden is dus verboden terrein. Zorg ook voor een zwaar kabelslot. Een speed pedelec kost 3.000 tot 8.000 euro en is een geliefde buit voor fietsendieven

Kiest u liever voor de ‘gewone’ elektrische fiets, ook wel een e-bike genoemd, dan zijn er verschillende types verkrijgbaar. Dat brengt u bij…

Keuzemoment 2: welk type e-bike?

Was een aantal jaren geleden een elektrische fiets vooral een stadsfiets voor senioren, met een dikke accu op de bagagedrager, tegenwoordig heb je voor elk type gebruiker én voor elk type gebruik een geschikte e-bike:

  1. Stads- of transportfiets: voor dagelijks gebruik. Boodschappen doen, de kinderen naar school brengen, even bij iemand langsgaan – het kan comfortabel en veilig op dit type fiets. De transportfiets is net iets zwaarder en stoerder dan de stadsfiets.
  2. De hybride e-bike: ideaal voor dagtochtjes en woon-werkverkeer in een drukkere omgeving.
  3. Mountainbike met elektrische hulpmotor: sportieve fiets voor wat ruwer terrein. U gaat lachend het bos in en de berg op.
  4. Racefiets met elektrische hulpmotor: voor de sportieve fietser met zelf wat extra kilometers op de teller. Of voor wie hard fietsen lekker vindt, maar hard afzien minder.

Keuzemoment 3: hoe zit u het liefst?

Voorovergebogen of fier rechtop: uw fietshouding beïnvloedt de manier van fietsen en dus ook het type fiets. Het frame van een speedbike is, vanwege de hogere snelheid en de daarbij vrijkomende krachten, sterk en stevig, meestal met een stang. Een herenframe dus. Kiest u een e-bike, dan kunt u de zithouding én  de instap kiezen die bij u past.

Keuzemoment 4: wat mag het kosten?

De prijsrange van de speedbike noemden we hierboven al; de prijs van een e-bike varieert uiteraard met het type dat u kiest. E-bikes met een voorwielmotor zijn er van 1.000 tot ongeveer 2.000 euro. Dit type e-bike is vaak stiller, en de motor springt minder in het oog bij het design van de fiets. Ook vergt hij weinig onderhoud. Een e-bike met een middenmotor kost 1.500 tot 3.500 euro. Het grootste voordeel van deze motor is dat deze niet het wiel aandrijft, maar de pedalen. Dit optimaliseert de trapervaring en wordt door veel mensen als zeer comfortabel ervaren.

Keuzemoment 5: doet u deze maar

Wanneer u bovenstaande afwegingen heeft gemaakt, kan de e-bike vergelijker van de ANWB helpen om uw wensen te vertalen naar een concreet type fiets.

Lees ook:

De Energieke Burger als betrouwbare buurman

Hoe krijg je je buren mee in de duurzame transitie? Door mensen niet zelf het…

Stap voor stap zonnepanelen op uw dak

Op dit moment hebben zo’n anderhalf miljoen Nederlandse huishoudens zonnepanelen op hun dak. Dat aantal…

Wat doet een wamtepomp? En is het geschikt voor ieder huis?

Een goed geïsoleerd huis Is uw huis goed geïsoleerd of bent u van plan om…