Dakisolatie: meer comfort, minder kosten

Een goede dakisolatie is als een deken over uw woning. Warmte stijgt op; als deze vervolgens niet vervliegt door kieren en gaten, blijft het binnen behaaglijk warm zonder dat uw energierekening door het dak gaat.

Heeft u een schuin dak en gebruikt u de zolder of vliering alleen om spullen op te slaan? Dan is isolatie van de zoldervloer waarschijnlijk de beste optie. Dat geeft meer comfort en een lagere energierekening dan isolatie van het dak. Bovendien is het goedkoper en makkelijker aan te brengen. Gebruikt u de zolder als werk-, hobby- of slaapkamer, of bent u dat van plan? Dan is dakisolatie nodig.

Advies op maat

Dakisolatie kan aan de binnenkant van het schuine dak worden aangebracht of onder de dakpannen. Op de website van MilieuCentraal krijgt u door het invullen van een aantal vragen een globaal advies op maat over de beste aanpak. Bij dakisolatie is het in elk geval belangrijk te letten op een goede vochtregulering: er mag geen hemelwater binnenkomen, maar er moet wel damp kunnen ontsnappen, anders kan de dakconstructie gaan rotten.

Zelf doen of uitbesteden?

Bent u handig genoeg om zelf uw schuine dak te isoleren? Dan betaalt u een kleine 1.000 euro aan materiaalkosten. Besteedt u de klus liever uit, dan kost dat grofweg 4.500 euro. Dat is een aardige investering, maar uw energierekening wordt elke maand opnieuw merkbaar lager. De winst van dakisolatie is vergelijkbaar met een spaarrente van 8 procent. Bovendien draagt een goede isolatie bij aan de waarde van uw woning. Voor de isolatie van een plat dak is het verstandig om een expert in te schakelen.

Financiering

Voor de kosten kunt u overheidssubsidie aanvragen, op voorwaarde dat u in datzelfde jaar nog een andere isolerende maatregel in uw woning treft. U kunt bij aankoop van een huis ook overwegen om de kosten mee te financieren. Een lening afsluiten via het Nationaal Warmtefonds is eveneens een optie. Zo blijven er eigenlijk geen redenen over om níet te isoleren.

Direct aan de slag? Doe dan mee aan de regionale isolatieactie.

Lees ook:

Woningverduurzaming financieren – deel 1: hypotheek

Overweegt u om uw huidige of nieuwe woning te verduurzamen? Doen! We bespreken de mogelijkheden om…

Eerste hulp bij keuzestress: Zes tips om aanbieders te vergelijken

Mensen die hun huis gaan verduurzamen, hebben vaak veel ambitie om het zo energieneutraal mogelijk…

Aardgasalternatieven – deel 3: aardwarmte

Uiterlijk in 2050 moeten ook de huizen in Bloemendaal aardgasvrij zijn. De alternatieven worden op…