Afval update: koffiepads en blikjes

In de strijd tegen zwerfafval en het verminderen van restafval zijn er in de eerste paar maanden van 2023 twee belangrijke veranderingen. Op blikjes zit sinds kort statiegeld en koffiepads en theezakjes mogen in de gft-bak.

88 Miljoen kilo compost. Dat is de extra hoeveelheid compost die het composteren van koffiepads en theezakjes moet gaan opleveren. Want hoewel sommige mensen deze al bij het gft-afval deden, officieel mag dit pas sinds dit jaar. De reden? Het duurde even voordat de producenten erin slaagden om al het kunststof dat erin zat eruit te halen. Wel even opletten: koffiecups – ook als erop staat dat ze composteerbaar zijn – mogen niet bij het gft. Hieronder ziet u wat precies wel en niet in de gft-bak mag:

Wat hoort wel en niet bij het gft? (Milieu Centraal)

 

Blikjes met statiegeld

Een andere verandering is dat er per 1 april 2023 – net als bij kleine plastic flesjes – op ieder blikje 15 cent statiegeld zit. De blikjes kunt u in supermarkten inleveren bij dezelfde machines als waar u uw statiegeldflessen al afgeeft. Het is belangrijk dat u de blikjes niet in elkaar drukt, want dan kan de barcode niet meer worden gelezen. Volgens Milieu Centraal kwamen er in 2021 zo’n 150 miljoen blikjes in het milieu terecht. Het kan wel 50 jaar duren voordat zo’n blikje is afgebroken. Het statiegeld moet er op termijn voor zorgen dat deze berg zwerfafval tot wel 90 procent slinkt. Bovendien kan het aluminium van de blikjes prima worden hergebruikt.

Lees ook:

Digitale schoonmaak scheelt bakken energie

De termen minimaliseren en ontspullen vallen steeds vaker, ook in relatie tot duurzaamheid. Minder vaak…

Vijf zaken die u moet weten over koken op inductie

Een beetje kok wil een gasvlam onder zijn pannen; dat is nog steeds de heersende…

Energiecoaches: gezocht én aangeboden

Een energiecoach komt bij mensen thuis en brengt gratis slimme tips en mogelijkheden om te…