Zonnebrand: goed of slecht idee?

Het is een lastige combinatie: we moeten smeren om onszelf te beschermen tegen huidkanker, maar in zonnebrandcrème zitten vaak nogal wat schadelijke stoffen. Schadelijk voor onze eigen gezondheid en voor algen, vissen en de waterkwaliteit in het algemeen.

In de afgelopen tien jaar is het aantal mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. De oorzaak ligt meestal in te veel blootstelling aan uv-straling of de zonnebank. Stoppen met smeren is dan ook geen optie. Terwijl sommige UV-filters, zogenoemde hulpstoffen, schadelijk kunnen zijn. En dan hebben we het nog niet eens over microplastics, de minuscule plastic deeltjes die tegenwoordig bijna overal in zitten en die zich kunnen ophopen in het milieu én in ons lichaam.

Microplastics

Fabrikanten zijn niet verplicht aan te geven welke gebruikte ingrediënten microplastics zijn. Met de Beat the Microbead-app kunt u, door de barcode van een product te scannen, zien of het al dan niet microplastics bevat. U kunt zelf ook bijdragen aan de opbouw van de database van de app, door de barcode van gescande producten te uploaden. Zo ontstaat er steeds meer kennis over een wat schimmige markt. Tegelijkertijd komen er steeds meer zonnebrandproducten op de markt die géén microplastics of andere schadelijke stoffen bevatten. Ze liggen nog niet vooraan in het schap van de drogist, maar online is er al een aardig aanbod.

Duur is niet beter

Ook handig om te weten: of u nu een spray kiest, een lotion of een crème: producten met dezelfde Sun Protection Factor (SPF) beschermen allemaal even goed. Het grote verschil is dat in lotions en gels meer water zit, waardoor ze makkelijker uit te smeren zijn. Crèmes bevatten meer vetten, zodat uw huid minder snel uitdroogt. De prijs van het product is geen indicatie van de kwaliteit: goedkope zonnebrand geeft dezelfde bescherming als een duurdere.

De keuze van de beschermingsfactor hangt samen met uw huidtype. Voor mensen met een lichte huid geldt het advies om minimaal factor 30 te gebruiken; voor kinderen liefst factor 50. En houd baby’s helemaal uit de zon. Op deze pagina van het KWF leest u alles over zonnebrandcrème en hoe u veilig van de zon kunt genieten.

Lees ook:

Broodjes aap op het dak

Op steeds meer daken verschijnen zonnepanelen. Nog niet op de uwe? Misschien gelooft u nog…

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Mede vanwege de hoge gasprijzen is de warmtepomp als alternatieve warmtebron enorm in trek. Maar…

Wat is het effect van het prijsplafond op uw energierekening?

Vanwege de hoge energieprijzen, stelt de overheid per 1 januari 2023 een prijsplafond in. U…