5 Tips voor Sinterklaas- en kerstcadeaus op maat

Uit onderzoek blijkt dat we dit jaar fors minder uitgeven aan cadeaus tijdens de feestdagen dan voorgaande jaren. Des te meer reden om ervoor te zorgen dat iedereen verrast wordt met cadeaus waarom daadwerkelijk gevraagd is. Met deze tips helpen we u op weg.

Volgens ABN AMRO houden we deze feestdagen de hand op de knip. Veel cadeaus zijn flink in prijs gestegen en het consumentenvertrouwen is historisch laag. Een goede reden om extra kritisch te kijken naar wat we elkaar geven en de aanschaf van nutteloze, energievretende, grondstofverslindende prullaria te vermijden. We hebben 5 tips voor u.

1. Wees HEEL duidelijk over de opzet

U kent ze wel, die pakjesavonden waarop is afgesproken om maximaal 1 cadeautje van maximaal x euro te geven aan de ander. En dan blijkt er toch iemand helemaal los te zijn gegaan. Niet alleen vervelend voor de anderen, maar deze goedbedoelde gulheid resulteert niet zelden in cadeaus waar helemaal niemand op zit te wachten. En dan laten we stuiterende (klein)kinderen en een enorme berg verpakkingsmateriaal gemakshalve buiten beschouwing.

Wees daarom heel duidelijk naar de genodigden over uw opzet voor deze pakjesavond en leg ook uit waarom u het ‘leuk’ wilt houden. Vraag ook of iedereen de bonnetjes mee wil nemen, zodat ruilen/terugbrengen stukken makkelijker wordt. Een extra appje of mailtje ter herinnering aan iedereen over uw opzet kan echt geen kwaad. Sommige hulp-Sinterklazen of surrogaatkerstmannen/vrouwen zijn nu eenmaal bijzonder hardleers.

2. Maak verlanglijstjes

‘Ach, doe maar wat leuks’, is echt vragen om een teleurstellend cadeau dat direct in een la of kast belandt. Zonde van alle moeite, het geld en verspilling van grondstoffen. U heeft het helemaal zelf in de hand door ervoor te zorgen dat iedereen een duidelijk verlanglijstje opstelt met gewenste cadeaus, prijzen en verkoopadressen. Of een alternatief zoals een (groene) cadeaubon wanneer de gulle gever niet zo’n goede shopper is of uw cadeauwens inmiddels is uitverkocht.

Ook handig is om te schrijven wat u niet wilt, zoals bijvoorbeeld: ‘Graag een stuk natuurzeep, maar absoluut niet geparfumeerd’. Handige hulpmiddelen zijn websites als lootjestrekken.nl of wensenlijstjes.nl waar iedereen makkelijk online een verlanglijst kan maken.

3. Gebruikt kan prima

Voor u is tweedehands misschien vanzelfsprekend. Maar sommige mensen vinden het gewoon lastig om iets te geven dat gebruikt is, of zijn niet zo goed in het winkelen van tweedehands items. Als u uw verlanglijstje voorziet met een paar links naar verschillende aanbieders op Marktplaats of een tweedehands winkel waar u weet dat ze uw cadeauwens hebben, verlaagt u deze drempel. Reserveren voor de gever is ook een optie. Een toelichting als ‘Graag gebruikt, want de nieuwe modellen gaan veel sneller stuk’ als leugentje om bestwil, haalt zelfs de meest notoire nieuwkoper over de streep. Zo wordt ‘nieuw’ een alternatief voor ‘gebruikt’ en niet andersom.

4. Lenen/huren is het nieuwe hebben

Kinderfietsen, -kleding en speelgoed zijn populaire cadeaus, die helaas vaak maar een beperkte levensduur hebben. Niet omdat ze dan versleten zijn, maar simpelweg omdat (klein)kinderen eruit zijn gegroeid of erop zijn uitgekeken. Doe hier uw voordeel mee en huur houten speelgoed van Bieperdebiep, LEGO bij Bricksverhuur of geef uw puber een tegoed voor een deelscooter of een abonnement op Swapfiets.

Dat principe kunt u ook toepassen op wensen van ‘grote’ kinderen die van Sint of Kerstman graag een bijzonder stuk gereedschap of gadget willen hebben, waarvan u nu al weet dat ze het niet of nauwelijks zullen gebruiken. Op sites als Peerby kunt u deze opwelling waarschijnlijk ergens in de buurt lenen of huren.

5. Ongewenste cadeaus

Als u ondanks alle voorgaande tips toch wordt opgezadeld met een ‘ongewenst’ cadeau, dan is er een ding dat u moet onthouden: er is geen enkele reden om u ondankbaar of schuldig te voelen wanneer u dit van de hand doet. Doe dit ook snel, want hoe langer het in huis blijft, des te moeilijker het wordt. Terugbrengen met de bon of ruilen is het makkelijkst. En als dat niet kan, dan is verkopen via Marktplaats een prima optie.

Weggeven? Check eerst even binnen uw kennissenkring of breng het naar de kringloopwinkel. Tegen de gever kunt u rustig zeggen dat u het hebt overgedaan aan iemand die er meer mee kon. Zo geeft u meteen een duidelijk signaal af voor de cadeauronde tijdens de volgende feestdagen.

Lees ook:

“Het is nooit rendabel om je huis te verduurzamen!” Feit of fabel?

Eind augustus publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een rapport over de betaalbaarheid van…

Herfstbladeren, wat doet u ermee?

In Bloemendaal worden vanaf oktober door de gemeente herfstbladeren van stoepen, pleinen en wegen opgeveegd.…

Natuurinclusief isoleren: aandacht voor soorten in de knel

Veel dieren- en plantensoorten hebben het moeilijk. Door het veranderende klimaat, maar ook doordat er…