KlimaatGesprekken: Handige tips van buurtgenoten

U wilt uw woning wel verduurzamen, maar weet niet goed waar u moet beginnen. Is een oud huis of een huurhuis eigenlijk wel energiezuiniger te maken? Is het niet beter om nog even te wachten totdat duurzame oplossingen goedkoper en effectiever zijn? En hoe verlaag ik mijn klimaatimpact als het gaat om bijvoorbeeld reizen en eten?

Herkent u zichzelf in bovenstaande overpeinzingen? Dan kan het handig zijn om, naast het checken van de tips op Bloemendaal zet Stappen, mee te doen aan voor de workshopreeks KlimaatGesprekken.

Een kleine groep inwoners van eenzelfde stad, dorp of wijk gaan daarbij met elkaar in gesprek over manieren om hun klimaatvoetafdruk te verkleinen, onder meer door aanpassingen in en aan de eigen woning. KlimaatGesprekken is overgewaaid uit Engeland en zeer effectief, zo blijkt uit onderzoek. Door ervaringen uit te wisselen over keuzes op het vlak van wonen, reizen, voeding en koopgedrag, verminderen deelnemers hun klimaatimpact gemiddeld met 20 tot 25 procent.

Vergelijkbare vragen

Sinds 2017 wint deze aanpak ook in ons land snel aan populariteit. Monique Houben is een van de klimaatcoaches die in onze regio KlimaatGesprekken begeleidt. “Vaak zie je dat mensen met vergelijkbare vragen worstelen”, vertelt zij. “Of je een monumentaal pand wel kunt verduurzamen, bijvoorbeeld, en wie je daarvoor dan het beste in de arm kunt nemen.”

Deelnemers kunnen elkaar daarin altijd verder helpen, merkt Monique. De een kent bijvoorbeeld een handige website, de ander heeft samengewerkt met een lokale ondernemer die zich toelegt op isolatie van het soort huizen dat in de buurt veel voorkomt. “Mensen herkennen elkaars vragen en dilemma’s en nemen elkaar mee in mogelijke oplossingsrichtingen. En dat je tijdens de workshopreeks zes keer bij elkaar komt, met twee of drie weken ertussen, blijkt een prima stimulans om nu ook echt eens door te pakken.”

Meer informatie: klimaatgesprekken.nl

Lees ook:

Nieuw energielabel op apparaten: dit is wat u moet weten

We zullen u niks nieuws vertellen wanneer we melden dat een groen energielabel op een…

Het ABC van de tochtstrip

Veel huizen hebben naden en kieren waardoor warme lucht naar buiten lekt en koude lucht…

Vijf dingen die u moet weten over spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is voor veel mensen een van de eerste stappen naar een energiezuinige en toekomstbestendige…