KlimaatGesprekken: Handige tips van buurtgenoten

U wilt uw woning wel verduurzamen, maar weet niet goed waar u moet beginnen. Is een oud huis of een huurhuis eigenlijk wel energiezuiniger te maken? Is het niet beter om nog even te wachten totdat duurzame oplossingen goedkoper en effectiever zijn? En hoe verlaag ik mijn klimaatimpact als het gaat om bijvoorbeeld reizen en eten?

Herkent u zichzelf in bovenstaande overpeinzingen? Dan kan het handig zijn om, naast het checken van de tips op Bloemendaal zet Stappen, mee te doen aan voor de workshopreeks KlimaatGesprekken.

Een kleine groep inwoners van eenzelfde stad, dorp of wijk gaan daarbij met elkaar in gesprek over manieren om hun klimaatvoetafdruk te verkleinen, onder meer door aanpassingen in en aan de eigen woning. KlimaatGesprekken is overgewaaid uit Engeland en zeer effectief, zo blijkt uit onderzoek. Door ervaringen uit te wisselen over keuzes op het vlak van wonen, reizen, voeding en koopgedrag, verminderen deelnemers hun klimaatimpact gemiddeld met 20 tot 25 procent.

Vergelijkbare vragen

Sinds 2017 wint deze aanpak ook in ons land snel aan populariteit. Monique Houben is een van de klimaatcoaches die in onze regio KlimaatGesprekken begeleidt. “Vaak zie je dat mensen met vergelijkbare vragen worstelen”, vertelt zij. “Of je een monumentaal pand wel kunt verduurzamen, bijvoorbeeld, en wie je daarvoor dan het beste in de arm kunt nemen.”

Deelnemers kunnen elkaar daarin altijd verder helpen, merkt Monique. De een kent bijvoorbeeld een handige website, de ander heeft samengewerkt met een lokale ondernemer die zich toelegt op isolatie van het soort huizen dat in de buurt veel voorkomt. “Mensen herkennen elkaars vragen en dilemma’s en nemen elkaar mee in mogelijke oplossingsrichtingen. En dat je tijdens de workshopreeks zes keer bij elkaar komt, met twee of drie weken ertussen, blijkt een prima stimulans om nu ook echt eens door te pakken.”

Meer informatie: klimaatgesprekken.nl

Lees ook:

Help! Mijn energiecontract loopt af!

De snel stijgende energieprijzen veroorzaken een run op isolerende maatregelen én grijze haren over de…

De voordelen van de juiste bandenspanning

Een verstandig mens brengt elke twee maanden zijn autobanden op spanning. Alleen weten veel verstandige…

Wat is het effect van het prijsplafond op uw energierekening?

Vanwege de hoge energieprijzen, stelt de overheid per 1 januari 2023 een prijsplafond in. U…