Repareren kun je leren

We zijn er bijna aan gewend geraakt: als er iets stuk gaat, een huishoudelijk apparaat bijvoorbeeld, kopen we een nieuwe. Want bizar genoeg is repareren vaak duurder. Tenzij je het zelf doet. Dat kost wat meer tijd, maar daar staat ook wat tegenover: een voldaan gevoel.

Vaak kunnen we meer dan we denken. Zéker met een internet vol instructievideo’s om van alles te repareren: apparaten, kleding en zelfs auto’s. YouTube heeft er een apart kanaal voor ingericht: Repair TV. Liever instructies in het Nederlands? Op Jafix.com is ook een aantal handige instructievideo’s te vinden.

Repair Café

Natuurlijk heeft niet iedereen twee rechterhanden of het juiste gereedschap in huis. Voor kleine reparaties kunt u terecht bij het Repair Café in Overveen. De Vereniging Duurzaam Overveen organiseert ongeveer acht keer per jaar een inloopmiddag in het gebouw van Buurtvereniging Overveen-Tinholt aan de Vrijburglaan. Het Repair Café huurt van hen de ruimte in het voormalige gymlokaal. Oud-leerkracht Emmy Schreuder is er gastvrouw.

“Een paar jaar geleden zag ik de moeder van een oud-leerling met een broodrooster over straat lopen”, vertelt zij. “Ik vroeg: ‘Waar ga jij nou heen?’ en ze vertelde over het Repair Café. De keer daarop ben ik daar met een oud cassettedeck naartoe gegaan. Ik kreeg het dekseltje niet meer dicht. En ja hoor, ze konden het repareren! Het was er ook heel gezellig, met koffie, thee en taart.”

In de rij

Emmy raakte aan de praat met een bekende en ‘werd erin geluisd’, zoals ze het zelf lachend zegt. “Ik help bij het klaarzetten van de tafels voor de vrijwillige reparateurs en reparatrices. Voor we om één uur open gaan, staat er vaak al een rij mensen te wachten. Die ontvang ik en ik geef ze een formulier waarop ze invullen wat ze ter reparatie hebben meegenomen. Alles wordt bijgehouden, omdat Repair Café een landelijke (en zelfs internationale, red.) organisatie is.”

Kleine reparaties

Er zitten vrijwilligers met naaimachines klaar en met gereedschap om fietsen en kleine huishoudelijke apparaten te repareren. Een van de vrijwilligers is gespecialiseerd in ‘ouderwets’ analoge klokken, een ander in sieraden. “Soms is de juiste persoon voor een bepaalde reparatie meteen beschikbaar”, vertelt Emmy, “en soms met je even wachten. Maar dat is óók gezellig, in de koffiehoek.”

Samen met de eigenaar van het te repareren item kijkt de vrijwilliger of en hoe het euvel verholpen kan worden. “Het is dus niet inleveren en wegwezen, het is de bedoeling dat je er zelf ook wat van leert en een reparatie misschien de volgende keer zelf kunt doen”, onderstreept Emmy. Het leuke is dat bijna iedereen blij naar huis gaat, vertelt ze. “Oók wanneer het definitieve oordeel is geveld dat iets niet meer gerepareerd kan worden. Dan weet je in elk geval dat je je best hebt gedaan. Dat geeft veel voldoening.” Die tevredenheid kan getoond worden door het achterlaten van een vrijwillige bijdrage, waarmee Repair Café de onkosten kan betalen.

 

Tip: Ook in Vogelenzang is een Repair Café. Hier vindt u meer informatie.

Lees ook:

Drie dingen die u moet weten over Saharazand op uw zonnepanelen

Zo af en toe daalt er een wolk Saharazand in Bloemendaal en omstreken neer. Dit…

Voorzetwanden die goed isoleren en minder ruimte kosten

Heeft u enkelsteens muren of is uw spouw ongeschikt voor ‘gewone’ isolatie? Dan zijn voorzetwanden…

Zin in andere en duurzame wanden?

Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt wanneer u overweegt uw muren…