Zonder stress een opgeruimd huis

Een lekker sopje door het huis halen is één ding, opruimen is een ander verhaal. En dan bedoelen we niet alleen opruimen in de zin van netjes ordenen, maar vooral ook: wegdoen. ‘Ontspullen’ schept ruimte. In huis en in de (figuurlijke) bovenkamer. Bovendien: als u helder hebt wat u allemaal al bezit (én waar het ligt), bent u minder snel geneigd om nog meer spullen te kopen. 

Best lastig, spullen wegdoen. Veel dingen hebben een emotionele waarde en we vertellen onszelf al snel dat het echt best handig kan zijn om drie gardes te hebben, of twee boormachines. Of dat die broek straks wel weer past, als de coronakilo’s eraf zijn. Op het internet ritselt het van de suggesties om u op weg te helpen. Zo tipt hetkanWEL om vooraf te bedenken wat uw doel is. Wilt u ruimte maken voor een hobby of gezinsuitbreiding? Of hebt u gewoon genoeg van al die zooi? Een heldere doelstelling verkleint de kans dat de opruimwoede alweer luwt als de eerste kastplank is geordend.

Weg met dat losse spul

De huishoudcoach geeft als ‘beginnerstip’ om een grote verhuisdoos neer te zetten, met als doel om er elke week 21 dingen in te doen die u niet meer gebruikt. Drie per dag dus. Als je eenmaal de slag te pakken hebt, is dat makkelijker dan het lijkt. Kluskoning  Karwei, die zelf ook de nodige opbergdozen en -rekken verkoopt, suggereert om een kwartier per dag losse spullen te verzamelen en te ordenen. Dat oogt al gauw heel anders en geeft moed voor het echte werk: structureel opruimen.

Ieder z’n aanpak

En wat dat ‘echte werk’ betreft: de een vindt het prettig om plank voor plank, kast voor kast, of kamer voor kamer op te ruimen. De ander zweert bij opruimen per categorie: kleding – inclusief de kapstok en de kleren die nog op zolder liggen voor de zomer -, papieren – inclusief de stapeltjes her en der -, keukenspullen – inclusief de voorraadkast en de fruitschaal.

Ook onderstaande websites helpen u op weg. Kies welke bij u past en daarna is het vooral een kwestie van aanpakken en doorzetten.

Lees ook:

Duurzaam tuinmeubilair: dat zit toch net wat lekkerder

Heerlijk toch, weer lekker in de tuin zitten? Is uw tuinset aan vervanging toe, zoekt…

Drie dingen die u moet weten over Saharazand op uw zonnepanelen

Zo af en toe daalt er een wolk Saharazand in Bloemendaal en omstreken neer. Dit…

Weg met de cv-ketel. Of toch (nog) niet?

De eerste stap naar een duurzame woning is in alle gevallen: isoleren. Bent u van…