Weg met de cv-ketel. Of toch (nog) niet?

De eerste stap naar een duurzame woning is in alle gevallen: isoleren. Bent u van plan te isoleren of hebt u dit al (grotendeels) gedaan? Dan komt vroeg of laat de vraag: doe ik mijn cv-ketel weg en stap ik over op een warmtepomp? Of neem ik gewoon een nieuwe cv-ketel en wacht ik op een warmtenet?

Nog tien jaar, dan moeten alle gemeentes in Nederland flinke stappen hebben gezet in de energietransitie. In veel gemeentes wordt dan ook gekeken naar warmtenetten, ook wel stadsverwarming genoemd. Hierbij wordt warm water, bijvoorbeeld restwarmte van een datacenter of vanuit diepere aardlagen, door een leiding onder de grond verdeeld over een wijk of buurt.

In de aangesloten woningen geeft een warmtewisselaar de warmte van het aangevoerde water af, voor verwarming en warmwatervoorziening. Deze huizen hebben in principe geen cv-ketel meer nodig. Willen de bewoners van het gas af, dan hoeven ze alleen nog maar te zorgen dat ze koken op inductie.

Komt er een warmtenet in uw buurt?

Heeft u plannen om uw woning te verduurzamen en overweegt u een warmtepomp, dan kan het handig zijn om eerst te checken welke plannen uw gemeente heeft voor uw wijk. Deze kaart van HIER verwarmt kan daarbij een eerste stap zijn. In Bloemendaal is de kans dat er een warmtenet komt relatief klein vanwege de verspreid liggende woonkernen.

Toch vervangen? Toch besparen!

Ligt er voor u (nog) geen warmtenet in het verschiet en is de ketel aan vervanging toe? Dan staan hier de afwegingen nog eens op een rij: warmtepomp, hybride warmtepomp, of alsnog een nieuwe cv-ketel? Mocht een nieuwe ketel toch de verstandigste optie zijn, denkt u er dan aan om deze niet op de fabrieksinstellingen te laten installeren, maar waterzijdig in te (laten) regelen. Ook daarmee bespaart u al flink wat gas, kosten en CO2-uitstoot.

Lees ook:

Hybride warmtepomp: ook zonder maximale isolatie!

‘Een warmtepomp heeft pas zin als je huis maximaal geïsoleerd is’, hoor je vaak. Normaal…

Energiecoaches: gezocht én aangeboden

Een energiecoach komt bij mensen thuis en brengt gratis slimme tips en mogelijkheden om te…

Energiezuinige woning levert echt meer op

Een beter energielabel leidt gemiddeld tot een 2 procent hogere verkoopprijs, blijkt uit onderzoek. Als…