Woningverduurzaming financieren – deel 1: hypotheek

Overweegt u om uw huidige of nieuwe woning te verduurzamen? Doen! We bespreken de mogelijkheden om deze verbeteringen uit te laten voeren door middel van uw (extra) hypotheek. En wat de voor- en nadelen zijn.

Bij het verbeteren van een woning denken veel mensen aan een nieuwe badkamer, keuken of het plaatsen van een op- of uitbouw. Dat terwijl zaken als vloerisolatie, beter glas en zonnepanelen misschien niet direct zichtbaar zijn, maar vaak een veel grotere bijdrage leveren aan het comfort in uw huis. Bovendien maakt u uw huis met deze aanpassingen waardevaster en verlaagt u de maandlasten.

De voordelen van investeren

Afhankelijk van de benodigde ingrepen, vragen zulke aanpassingen om een investering van duizenden of misschien wel tienduizenden euro’s. Gelukkig wordt het steeds makkelijker om dit voordelig te financieren, bijvoorbeeld via een (extra) hypotheek.

Het mes snijdt aan twee kanten. Hypotheekverstrekkers zien dit als een goede manier om de waarde van hun onderpand zeker te stellen en hun portfolio met hypotheken te verbeteren. Als woningeigenaar maakt u uw woning tegen vaak gunstige voorwaarden comfortabeler. Uw hypotheek stijgt iets, maar door de verlaging van de energiekosten bespaart u onder de streep. En omdat u uw woning verduurzaamt, beloont een aantal geldverstrekkers u met een rentekorting.

Verduurzamen met een hogere hypotheek

Gaat u een hypotheek afsluiten of bent u van plan uw huidige hypotheek over te sluiten? Dit zijn in het kort de mogelijkheden en voorwaarden:

  • De volgende energiebesparende maatregelen kunt u meefinancieren in een hypotheek: warmtepomp, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en HR++ beglazing.
  • Bij een ‘gewone’ hypotheek kunt u tot 100 procent van de woningwaarde lenen. Bent u echter van plan om te investeren in energiebesparende maatregelen, dan kunt u tot wel 106 procent van de verkoopwaarde lenen. Dat geldt ook als u al een hypotheek hebt en (een deel van) de overwaarde wilt gebruiken voor het nemen van maatregelen.
  • Voor investeringen in energiebesparende maatregelen die nog moeten plaatsvinden, kunt u maximaal 9.000 euro extra lenen.
  • Voor een woning met minimaal een energielabel A++ of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van maximaal 0,6 kan maximaal 9.000 euro extra worden geleend.
  • Voor een nul-op-de-meterwoning met een energieprestatiegarantie voor ten minste tien jaar is een extra lening van 25.000 euro mogelijk. Voor een woning met EPC=0 of lager zonder energieprestatiegarantie is het mogelijk om maximaal 15.000 euro extra te lenen.

Energiebespaarbudget

Bij een hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie is het mogelijk om een zogeheten Energiebespaarbudget te nemen. Hieruit betaalt u dan de maatregelen die u nog wilt laten uitvoeren en hebt u wat meer tijd om dit uit te zoeken. Wat aan het einde van de rit nog over is, gebruikt u om uw hypotheek af te lossen.

Lees ook:

Duurzaam op reis

De zomervakantie al aan het plannen? En wilt u de klimaatimpact van uw reis beperken?…

Stap voor stap (of in één keer) een duurzame keuken

Is uw keuken aan vervanging toe? Ga dan niet ‘zomaar’ op zoek naar strak en…

Help! Mijn energiecontract loopt af!

De snel stijgende energieprijzen veroorzaken een run op isolerende maatregelen én grijze haren over de…