Zomerhitte? Zo houdt u uw huis koel

Dreigt het kwik te stijgen naar dertig graden of meer? Hoe houdt u dan de warmte buiten en de koelte binnen? Een kwestie van slim luchten en goed isoleren.

Een goede isolatie helpt niet alleen om warmte binnen te houden wanneer het buiten koud is, maar ook om het binnen aangenaam te houden, als buiten de temperatuur oploopt. Wanneer er een warme periode aanbreekt, is het slim om er meteen voor te zorgen dat de zon niet de kans krijgt om de binnentemperatuur te veel op te drijven. Externe zonwering, zoals markiezen, zijn daarbij effectiever dan bijvoorbeeld jaloezieën of gordijnen: bij de laatste dringt een deel van de warmte toch de woning al binnen.

 

’s Nachts lekker doorwaaien

Hou overdag de ramen gesloten, ook al lijkt dat misschien een slecht idee. Wanneer het buiten warm is, kunt u veel beter gebruikmaken van de koelte van de nacht of de vroege morgen. Zet de ramen pas open wanneer de temperatuur buiten voelbaar is gedaald.

Liever een ventilator

Als uw huis echt niet koel te houden is zonder elektrische apparaten, kies dan bij voorkeur voor een ventilator voor extra verkoeling. Airconditioning gebruikt veel elektriciteit en bevat bovendien koelmiddelen die sterk bijdragen aan het broeikaseffect, wanneer ze vrijkomen. Toch een airco? Lees hier waar u op kunt letten bij aanschaf en gebruik.

Koele plantjes

Tenslotte is een groen dak ook een mooie en klimaatbestendige optie. Zogenoemde sedumplantjes op een plat dak vangen zonlicht en regenwater op en helpen zo uw huis koel te houden. Als isolatielaag voor de winter is een groen dak echter onvoldoende.

Lees ook:

Ook stappen zetten?

Ontvang gratis de Naar Slim en Duurzaam Wonen Nieuwsbrief. Ontvang verbouwvoorbeelden, het laatste nieuws en slimme bespaartips 8 x per jaar via de mail. U kunt zich op ieder gewenst moment afmelden.

Ja, goed idee!