Meedoen met Meerlanden: mei plasticvrij

Het valt u vast op in de keuken: het grootste deel van ons huishoudelijk afval bestaat uit plastic, blik en drinkverpakkingen. PBD in afvaljargon. Het lukt steeds beter om dit afval te recyclen tot nieuwe producten. Dat is goed nieuws, maar ook recycling kost energie. De hoeveelheid afval beperken is dus de duurzaamste optie. Meerlanden heeft de maand mei uitgeroepen tot plasticvrije maand. Doet u mee?

We weten het wel: tegen de tijd dat u dit artikel leest, is mei al grotendeels voorbij. Maar ook juni, juli en elke andere maand zijn heel geschikt om bewuster met afval om te gaan. Op deze webpagina zet Meerlanden nog eens op een rijtje wat allemaal bij het PBD-afval hoort en kunt u doorklikken naar een heleboel tips om afval terug te dringen.

Een eigen boodschappentas meenemen naar de winkel, bijvoorbeeld, liefst met herbruikbare tasjes voor de aankoop van groenten en fruit. Broodtrommels en drinkflessen gebruiken in plaats van zakjes en losse flesjes kopen. Zelf bewaarbakjes meenemen naar de winkel, wegwerpbestek en -servies afzweren. En zo zijn er nog wel een paar. Op een downloadbare afstreepkalender kunt u de dagen afvinken dat u geen plasticverpakking hebt gekocht. Een flinke uitdaging!

Ook de gemeente draagt een steentje bij: er bestaat inmiddels een verbod op wegwerpplastic bij evenementen en in het gemeentehuis worden wegwerpbekers vervangen door vaste.  Steeds meer horecaondernemers bieden de statiegeldbekers van WeCup aan. En nu we het toch over ondernemers hebben: met bewuste inkoop en gebruik wordt uw bedrijf ook een deel van de oplossing.

Lees ook:

Zomerhitte? Zo houdt u uw huis (en uw hoofd) koel

Met de hittegolf van de afgelopen dagen was het flink zweten. De verwachting is bovendien…

Kan ik een (hybride) warmtepomp alleen in de winter gebruiken?

Een warmtepomp klinkt als iets waar je in de zomer niet op zit te wachten,…

Koudebrug in huis? Dit kunt u doen

Wie een koudebrug in huis heeft, verliest soms veel warmte naar buiten. Dat maakt het…