Woningverduurzaming financieren – Deel 3: Btw zonnepanelen terugvragen en salderingsregeling

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor duurzame elektriciteit en een lagere energierekening, ze kunnen u ook daadwerkelijk geld opleveren. Zo kunt u de btw op de aanschaf terugvragen en (voorlopig nog) gebruikmaken van de salderingsregeling, die financieel voordeel oplevert door stroom terug te leveren aan het net. We zetten de belangrijkste spelregels voor u op een rij.

Wanneer u zonnepanelen op uw dak heeft, beschouwt de Belastingdienst u als een zelfstandig energie-ondernemer. Het voordeel daarvan is dat u de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen kunt terugvragen. Met 21 procent van de totale kosten kan dat aardig oplopen. Voorwaarde daarbij is wel dat de factuur van de zonnepanelen én het energiecontract op uw naam staan. Bent u al zzp’er of ondernemer en heeft u een partner die dat niet is? Laat hem of haar dan de btw terugvragen, of kijk op de site van de Belastingdienst wat de handigste aanpak is.

Kleine ondernemers regeling

De eerste stap om als particulier de btw op zonnepanelen terug te kunnen vragen, is om u als ondernemer aan te melden bij de Belastingdienst, gebruikmakend van de kleine ondernemers regeling (KOR). Dat is een slimme keuze wanneer u niet van plan bent om de komende drie jaar extra zonnepanelen te nemen of in die periode als ondernemer te starten. Aanmelden kan met dit formulier. Binnen 10 werkdagen ontvangt u de brief ‘Vaststelling belastingplicht’, met uw btw-nummer en de inloggegevens voor de digitale aangifte. Deze aangifte moet u doen binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin u de zonnepanelen kocht. Milieu Centraal beschrijft hier gedetailleerd hoe dit werkt en waar u op moet letten.

Ook als huurder kunt u de btw terugvragen als u eigenaar bent van de zonnepanelen. Ook hier geldt dat zowel de factuur als de energierekening op uw naam moet staan. Het is in zo’n geval verstandig om hierover vooraf afspraken te maken met de verhuurder, ook over wat er met de zonnepanelen gebeurt als u gaat verhuizen.

Salderingsregeling

Heeft u de zonnepanelen eenmaal geïnstalleerd, dan kunt u profiteren van de salderingsregeling. Op het moment dat uw zonnepanelen meer stroom opwekken dan u zelf nodig hebt, wordt deze teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, tegen hetzelfde tarief als u betaalt voor de stroom die u afneemt. Levert u op jaarbasis meer stroom dan u afneemt, dan ontvangt u een lagere vergoeding.

Er ligt een regeringsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 2023. Wordt dit voorstel aangenomen, dan mogen bezitters van zonnepanelen elk jaar een lager percentage stroom salderen. Vanaf 2031 mag volgens dit plan helemaal niet meer gesaldeerd worden. Iedereen krijgt dan een – relatief lage – vergoeding voor elke kWh stroom die aan het net wordt teruggeleverd.

Gebruiken tijdens opwek

Wanneer u minder ontvangt voor uw teruggeleverde stroom, kunt u alsnog uw kosten beperken door extra gebruik te maken van elektriciteit op het moment dat u deze zelf opwekt. Door overdag de wasmachine aan te zetten of uw auto op te laden, bijvoorbeeld. Hoe dan ook is het ook zonder salderingsregeling de moeite waard om te investeren in zonnepanelen. Met de zelf opgewekte stroom bespaart u sowieso op uw energierekening; de terugverdientijd zal langer zijn dan mét salderingsregeling, maar daarna is het pure winst om uw eigen stroom op te wekken. Zowel voor uzelf, als voor het klimaat.

Meer weten over het financieren van kosten voor verduurzaming van uw woning? Bekijk hier de andere delen uit deze serie:

 

 

 

Lees ook:

Gezocht: beelden van nachtdieren

Helpt u ook mee om de biodiversiteit in Bloemendaal te verbeteren? We zijn op zoek…

Gezocht: energiecoaches

Het zijn drukke tijden voor de energiecoaches in Bloemendaal. En omdat het aantal aanvragen voor…

Een comfortabeler huis? Check de ‘potjes’!

Volgens ThuisBaas, de consumententak van Stichting Urgenda die zich ten doel stelt om Nederland sneller…