Radiatorventilator: wel of niet doen?

Van radiatorventilatoren wordt gezegd dat ze gas besparen en ervoor zorgen dat het sneller warm wordt in huis. Klopt dat en hoe zinvol zijn deze apparaten?

Wat is een radiatorventilator?

Een radiatorventilator is een langwerpig apparaat dat u onder een verwarmingsradiator plaatst. Het zorgt ervoor dat de warmte sneller en gelijkmatiger de ruimte wordt ingeblazen. De radiator geeft hierdoor efficiënter de warmte af. Dit zorgt voor 10 tot 20 procent energiebesparing. Ook kan de thermostaat wat lager en/of kan uw cv-ketel op een lagere temperatuur (60 graden) worden gezet. Afhankelijk van het energieverbruik en het tarief kan dit wel honderden euro’s per jaar aan energiekosten schelen.

Waar en hoe plaatst u radiatorventilatoren?

Radiatorventilatoren plaatst u normaliter in de ruimte(s) waar u het vaakst bent, onder de grootste radiator(en). Deze geven de meeste warmte af. Bevestiging gebeurt in de meeste gevallen met behulp van magneetjes, waarna de ventilator met behulp van een stekker in het stopcontact wordt aangesloten. Als de radiatorventilator een warmtesensor heeft, springt deze alleen aan als de verwarming aanstaat.

Hoeveel radiatorventilatoren zijn er nodig?

Het is belangrijk om het aantal radiatorventilatoren af te stemmen op de lengte van de radiatoren en de grootte van de ruimte. Ideaal is wanneer de ventilatoren samen in 1 uur alle lucht in de ruimte kunnen laten circuleren. Is uw huiskamer bijvoorbeeld 5 x 10 x 2,5 = 125 m3 groot, dan zijn 4 radiatorventilatoren met elk een capaciteit van 30 m3 lucht per uur genoeg.

Wat kost een radiatorventilator?

Prijzen voor een enkele radiatorventilator beginnen bij ongeveer 40 euro. Er zijn ook sets van twee of drie ventilatoren verkrijgbaar voor onder grotere radiatoren. Deze hebben een handig doorluskabeltje, zodat u maar 1 stopcontact nodig hebt. Radiatorventilatoren zijn fluisterstil (ca. 20 decibel). Een radiatorventilator gebruikt weliswaar stroom, maar dat is maar heel weinig.

 

Lees ook:

Bespaartip: zet uw cv op zestig

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter wanneer ze op…

Isolatieactie in Bloemendaal

Met de hoge energieprijzen loont het nog meer om uw huis te isoleren. Een goed…

Tweedehands elektrische auto steeds interessanter

De tijd dat elektrische auto’s vooral interessant waren voor zakelijke leaserijders, loopt ten einde. Niet…