Woningverduurzaming financieren – Deel 2: duurzaamheidslening of groene lening bij de bank

Het verduurzamen van een woning kan flink in de papieren lopen. Voor wie dit geld niet heeft, zijn er steeds meer manieren om dit op een slimme manier te financieren. We onderzoeken de mogelijkheden van een groene lening of duurzaamheidslening.

In het eerste deel over het financieren van het verduurzamen van uw woning, hebben we gekeken hoe u dit kunt doen met behulp een (hogere) hypotheek. Maar er zijn nog meer mogelijkheden om energiebesparende maatregelen in huis te betalen, bijvoorbeeld met behulp van een groene lening.

Wat is een groene lening?

Een groene lening is een persoonlijke lening die u bij een kredietverstrekker of bank afsluit specifiek voor het verduurzamen van uw woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan isolatie, een zuinige ketel of zonnepanelen. Hiervoor betaalt u een lagere rente dan wanneer u bijvoorbeeld een ‘normale’ persoonlijke lening zou afsluiten.

Ondanks dat u het geld van een groene lening gebruikt voor het verbeteren van uw woning, is de rente niet aftrekbaar. Bij grotere investeringen is het (tijdelijk) verhogen van de hypotheek dan ook in financieel opzicht aantrekkelijker.

Wie bieden een groene lening?

Op dit moment is er een aantal aanbieders waar u terecht kunt voor een groene lening. Dit zijn de bekendste:

  • GreenLoans dat onderdeel is van ABN AMRO biedt leningen tot zo’n 20.000 euro en een looptijd tussen de 5 en 15 jaar.
  • De Duurzaamheidslening eigen woning van de Rabobank maakt het mogelijk om tot maximaal 50.000 euro te lenen voor een periode van maximaal 10 jaar.
  • ING biedt een speciale Verbouwingslening.  Hierbij kunnen bedragen tussen de 5.000 en 75.000 euro worden geleend met een maximale looptijd tussen 6 maanden en 10 jaar.

Kan ik ook een duurzaamheidslening van de overheid krijgen?

In een aantal gemeenten is er de mogelijkheid om bij de gemeente tegen een gunstig tarief een zogeheten Duurzaamheidslening af te sluiten, bijvoorbeeld voor het plaatsen van gevel-, dak- of vloerisolatie en HR++ glas. De gemeente Bloemendaal biedt inwoners niet de mogelijkheid om een duurzaamheidslening af te sluiten. Wel kunnen ondernemers in Bloemendaal een duurzaamheidslening afsluiten bij het BNG Duurzaamheidsfonds.

Via het Nationale Warmtefonds biedt de overheid woningeigenaren wel de mogelijkheid om een zogeheten Energiebespaarlening af te sluiten. Hier gaan we in toekomstig artikel uitgebreid op in.

Toch zelf financieren?

Lenen voor het verduurzamen van uw woning is – mits u investeert in de juiste maatregelen – erg interessant. In veel gevallen is de maandelijkse besparing hoger dan het bedrag dat u kwijt bent aan rente en aflossing. Wie wat spaargeld heef, doet er – gezien de lage spaarrente – goed aan om te overwegen of het interessant is om een deel hiervan in de eigen woning te investeren. Milieu Centraal rekende bijvoorbeeld uit dat geld stoppen in spouwmuurisolatie zo’n 11 procent aan rente oplevert; veel meer dan u van de bank krijgt.

Lees ook:

5 Vragen over de Energiebespaarlening

Huiseigenaren en VvE’s in Bloemendaal die zeer voordelig een lening willen afsluiten om te verduurzamen,…

Wassen en drogen: langzaam maar zuinig

Wilt u snel, schoon of zuinig wassen en drogen? Liefst alle drie, uiteraard. Maar dat…

Zonder stress een opgeruimd huis

Een lekker sopje door het huis halen is één ding, opruimen is een ander verhaal.…