Wat is een warmtepompboiler en wat heb ik eraan?

Met een warmtepompboiler kan het tapwater in huis op een duurzame en energiezuinige manier in huis worden verwarmd. Dit is wat u moet weten over dit apparaat.

Wanneer u een hybride warmtepomp naast uw cv-ketel plaatst, dan zorgt deze voor verwarming van uw huis en springt de cv-ketel bij op dagen dat het koud is. De cv-ketel zorgt daarnaast ook voor warm tapwater in huis. Gebruikt u veel warm water en/of wilt u dit op een duurzamere manier met lagere kosten doen, kijk dan zeker eens naar een energiezuinige warmtepompboiler.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler gebruikt dezelfde techniek als een ‘gewone’ lucht-waterwarmtepomp voor het verwarmen van uw tapwater. Het apparaat onttrekt warmte aan de omgevingslucht dat daarna met behulp van een speciaal koudemiddel en een compressor wordt overgedragen in een speciaal opslagvat met water. Een warmtepompboiler werkt dus feitelijk hetzelfde als een koelkast of airco, maar dan omgekeerd.

Wat is het verschil tussen water verwarmen met een cv-ketel en een warmtepompboiler?

Wanneer u uw cv-ketel gebruikt om water te verwarmen, gebeurt dit op het moment dat u de kraan opendraait. Bij een warmtepompboiler gaat dit verwarmen geleidelijk en wordt het warme water bewaard in een speciaal opslagvat. Het duurt ongeveer 4 uur voordat een boiler van 150 liter het water heeft opgewarmd tot zo’n 50 graden. Als u warm water gebruikt, wordt de voorraad aangevuld. De hoeveelheid warm water die direct beschikbaar is, hangt af van hoe groot dit opslagvat is.

Wat is het verschil tussen een warmtepompboiler en een elektrische boiler?

Zowel een elektrische boiler als een warmteboiler gebruikt een opslagvat voor warm water. Bij een elektrische boiler wordt dit water verwarmd met een traditioneel elektrisch verwarmingselement. Omdat een warmtepompboiler dezelfde efficiënte techniek gebruikt als een gewone warmtepomp, is het elektriciteitsverbruik tot 3 keer minder dan een elektrische boiler.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een warmtepompboiler?

Als u relatief veel warm water in huis gebruikt – bijvoorbeeld omdat u een groot gezin hebt of wanneer er veel gedoucht wordt – dan kan een warmtepompboiler een interessant alternatief zijn voor bijvoorbeeld het verwarmen van tapwater met een cv-ketel. Ondanks het feit dat een warmtepompboiler voor een hoger elektriciteitsverbruik zorgt, bespaart u zoveel op gas, dat de terugverdientijd minder dan 10 jaar is. Bij hogere gasprijzen loopt dit terug naar minder dan 5 jaar. De benodigde energie voor een warmtepompboiler kunt u bovendien zelf opwekken met zonnepanelen. Een warmtepompboiler is dan ook een interessante optie voor wie helemaal van het aardgas af wil.

Wat zijn de belangrijkste nadelen van een warmtepompboiler?

Een voorbeeld van een warmtepompboiler die vanwege het forse formaat in de garage is geplaatst. Beeld: ATAG.

Vanwege het opslagvat is een warmtepompboiler een fors apparaat waar u wel voldoende ruimte voor moet hebben. Dat maakt dit apparaat minder geschikt voor appartementen en kleine woningen. Ook moet u er rekening mee houden dat het apparaat koude lucht afgeeft. Het is echter wel mogelijk om deze koude lucht direct naar buiten af te voeren. Tot slot is een warmtepompboiler in aanschaf fors duurder dan bijvoorbeeld een elektrische boiler. Daar staat dan wel een veel lager energieverbruik tegenover, waardoor u dit apparaat – zeker bij een wat hoger warm waterverbruik – veel sneller terugverdient.

Wat kost een warmtepompboiler en krijg ik subsidie?

De prijs van een warmtepompboiler begint – afhankelijk van de capaciteit – bij zo’n 1.000 euro en loopt op tot 5.000 euro voor grotere exemplaren. Omdat het apparaat veel minder energie gebruikt dan een klassieke boiler, kunt u tot maximaal 800 euro subsidie ontvangen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van RVO.

Lees ook:

Top 5 beste woningverbeteringen voor 2023

Een nieuw jaar, een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Zeker als het gaat om het…

Een warmtebeeld zegt meer dan 1000 woorden

Geen methode die de isolatiegraad van uw woning zo overtuigend – en soms confronterend –…

Tip: subsidie isolerende maatregelen tijdelijk verhoogd

Woningeigenaren die minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen laten uitvoeren, komen in aanmerking voor de Subsidie energiebesparing…