Een warmtebeeld zegt meer dan 1000 woorden

Geen methode die de isolatiegraad van uw woning zo overtuigend – en soms confronterend – in beeld brengt als een warmtefoto. In een oogopslag ziet u of en waar warmte weglekt uit uw gevel of dak. Met uw Bespaarbon van de gemeente kunt u via De Energieke Burger nu zo’n warmtescan aanvragen

Een goede warmtefoto maken is vakwerk. Je moet de juiste hoek en afstand weten voor het maken van de opname en ook de interpretatie van de kleuren op het warmtebeeld vereist expertise. Ja, blauw is koud en rood is warm, maar baksteen ziet er bij dezelfde temperatuur op een warmtebeeld bijvoorbeeld heel anders uit dan hout of aluminium. Het vertalen van warmtebeelden naar zinvolle energiebesparende maatregelen vergt vervolgens ook de nodige bouwkundige kennis. Laat dit daarom altijd doen door een professional of een getrainde energiecoach.

Nu is het moment

Voor een goed warmtebeeld moet er minstens 10 graden verschil zijn tussen de binnen- en buitentemperatuur. Dit is dus een mooi moment om alvast een afspraak in te plannen voor ergens in de komende maanden. Inwoners van Bennebroek en Vogelenzang kunnen dat doen op deze pagina van de website van De Energieke Burger. Wie in Overveen woont, kan hiervoor terecht bij Duurzaam Overveen.

Quick scan of uitgebreide meting

Een warmtescan is een zogenoemde quick scan, die u een beeldende eerste indruk geeft van onnodig energieverlies. Ervaring leert dat een warmtefoto woningeigenaren echt aan het denken zet om de isolatie aan te pakken. U zíet op de foto de warmte als het ware ontsnappen uit kieren, naden en andere slecht geïsoleerde delen van uw woning.

U kunt ook een uitgebreidere warmtebeeldrapportage laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. Deze geeft voor 250 tot 400 euro een gedetailleerder beeld van de kwaliteit van de isolatie van uw huis. Dit gaat vaak samen met een maatwerkadvies voor energiebesparing, dat meestal ook enkele honderden euro’s kost.

De moeite waard

Of u nu gebruik maakt van de gratis warmtefoto van de gemeente of kiest voor een uitgebreide rapportage: inzicht in de staat van uw isolatie loont zeker de moeite. In een gemiddelde woning kan goede isolatie jaarlijks tot wel 1000 euro aan stookkosten schelen. Bovendien is wonen in een goed geïsoleerd huis een stuk prettiger en gezonder: vochtvorming en schimmel in muren krijgen geen kans, net als houtrot in vloeren en daken. En last but not least: een goed geïsoleerd huis voelt veel comfortabeler aan.

Lees ook:

CV-ketel eruit, warmtepomp erin?

Ook in Bloemendaal moeten alle woningen in 2050 van het gas af zijn. Dat klinkt…

Vijf zaken die u moet weten over koken op inductie

Een beetje kok wil een gasvlam onder zijn pannen; dat is nog steeds de heersende…

Herfstbladeren, wat doet u ermee?

In Bloemendaal worden vanaf oktober door de gemeente herfstbladeren van stoepen, pleinen en wegen opgeveegd.…