Bloemveld-bewoners laten GFT-containers plaatsen en verduurzamen hun VvE

“Dat wordt niks”, had Hans van Leeuwen gezegd. Hij is voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van appartementencomplex Bloemveld I in Bennebroek. Guus van Dam, nieuwkomer in één van de drie gebouwen van het complex, had voorgesteld om voortaan ook gft-afval te scheiden. Hans zag dat niet zo snel gebeuren. “Maar ik ben blij dat Guus heeft doorgezet: vrijwel iedereen loopt nu met zijn emmertje naar de groencontainer beneden.”

“Ik was echt verbaasd dat er hier geen groenbakken waren”, zegt Guus vanachter een kop koffie aan tafel in de woonkamer bij Hans. “Ik ben hier drie jaar geleden komen wonen met mijn vrouw; daarvoor woonden we in het Kleverpark in Haarlem. Wij waren gewend om organisch afval te scheiden. Daar heb ik Hans als VvE-voorzitter op aangesproken, maar hij stond niet direct te trappelen, zal ik maar zeggen.”

Hans lacht hartelijk. “Wij hebben hier als bewoners de luxe dat het huisvuil twee keer per week aan de deur wordt opgehaald”, legt hij uit. “Daar betalen we ook servicekosten voor. Dit is officieel een appartementencomplex voor 55-plussers, maar in de praktijk behoren wij als zeventigers tot de jeugd. Ik verwachtte niet dat bewoners ervoor te porren zouden zijn om steeds met een bakje groenafval naar beneden te lopen.” “Nou, ik was meteen vóór, hoor”, zegt Hans’ vrouw Anneke, die ook even is aangeschoven. “Als je ziet hoe véél dat snel wordt, dat groenafval.”

 

 

“Vrijwel iedereen doet mee. Vanuit mijn huiskamer zie ik bewoners naar de GFT-bak lopen met hun emmertje. Ze maken beneden vaak een praatje met andere bewoners; het is ook een sociaal gebeuren geworden.”

 

 

Bakfiets met bakjes

Guus hield vast aan zijn voorstel en in oktober 2022 kwam een gemeentelijke bakfiets voorrijden om de bewoners van Bloemveld te voorzien van informatie en van afvalbakjes. Anneke: “We konden kiezen uit drie maten bakjes. Ik vind het zelf handig om een kleintje op het aanrecht te hebben en een wat grotere op het balkon.”

Er kwam een gft-containerbox op het afvalstation aan de voorkant van het complex en een half jaar later zelfs een tweede. “Vrijwel iedereen doet mee. Vanuit mijn huiskamer zie ik bewoners naar de gft-bak lopen met hun emmertjes. Oók tachtig-plussers”, vertelt Guus. “Daar krijg ik elke keer een glimlach van op mijn gezicht. Ze maken beneden vaak een praatje met andere bewoners; het is ook een sociaal gebeuren geworden.”

Duurzame verwarming

Ook op andere onderwerpen doet de VvE aan verduurzaming. Zo zijn er bijvoorbeeld kortgeleden zonnepanelen op de daken gelegd. “Dit aspect van verduurzaming had wel wat meer voeten in aarde dan het plaatsen van gft-containers”, zegt Hans. “Die investering liegt er niet om, maar nu onze bewoners hebben gehoord wat ermee wordt bespaard op de elektriciteitsrekening, is dit weer snel vergeten.”

Complexer wordt de overstap naar duurzame verwarming. “De gemeente heeft onlangs een adviesrapport laten opstellen door De WarmteTransitieMakers”, vertelt de VvE-voorzitter. “Dat rapport moet helpen bepalen wat haalbaar is, maar we weten nog niet wat we ermee willen. Het ligt nu bij de duurzaamheidscommissie. Die hebben we sinds een jaar. De voorzitter woont trouwens hiernaast.”

Prompt staat Hans op om te kijken of voorzitter Geert Hagoort thuis is. “Hij kan beter vertellen dan wij wat we van dat rapport vinden.” Een minuut later schuift ook Geert aan, nog wat beduusd van dit plotselinge verzoek. “We hebben de opsteller van het rapport vriendelijk bedankt en gezegd dat we ons zullen beraden op de volgende stappen”, pakt hij het stokje over.

“Het rapport draagt twee oplossingsrichtingen aan om op termijn van het gas af te kunnen”, vertelt hij verder. “Een gedeelde installatie met warmte uit het grondwater, of en individuele warmtepomp in elk appartement. Die eerste optie lijkt ons moeilijk uitvoerbaar om financiële redenen en vanwege allerlei eigendomsregels waar je als VvE mee te maken hebt. Maar aan de tweede optie zitten ook haken en ogen. Want wat doe je met die buitenunits, bijvoorbeeld? En hoe zit dat met het geluid? Zetten we die allemaal bij Hans van Leeuwen onder zijn bed?”

Niet te hard lopen

Alle gekheid op een stokje, het zal nog wel even duren voordat de VvE hier een knoop over doorhakt, voorspelt Hans. “De ontwikkelingen gaan snel, we willen nu niet te hard lopen. Over tien jaar zijn er misschien goedkopere en betere oplossingen.”

Het zou mooi zijn, mijmert Hans, als de gemeente wil onderzoeken of een gezamenlijke oplossing mogelijk is met de nieuwe wijk in aanbouw, pal tegenover en naast het complex. “Het is immers een gemeenschappelijk probleem; de lokale overheid zou daar best wat meer ondersteunend in kunnen zijn”, vindt hij. “Maar de ontwikkeling van het gebied is al in een ver gevorderd stadium, dus een gezamenlijk warmtenet of iets dergelijks zal inmiddels wel een gepasseerd station zijn.”

Lees ook: