Tineke en Rolof verduurzaamden met inspirerende aannemer

De duurzame aanpak van de verbouwing van het huis van Tineke en Rolof was eigenlijk het idee van de aannemer en zijn vriendin, die energieadviseur is. Er lag al een bouwplan van de architect, waarin duurzaamheid niet heel nadrukkelijk een thema was. “We wilden wel lagere energiekosten dan in ons vorige huis”, zegt Rolof. En dat is gelukt: ze betalen nog maar een fractie.

Je ziet het er aan de buitenkant niet meteen vanaf, maar de vrijstaande woning van Tineke en Rolof in Aerdenhout meet zo’n 200 vierkante meter. Ze zochten eigenlijk iets kleiners, maar wilden ook vrij wonen. “Er zijn niet veel kleine vrijstaande huizen hier”, stelt Rolof vast. Het huis is gelijkvloers en werd in 1956 gebouwd door een Zweedse architect. De buitenhaard op het terras is daar een eerste aanwijzing van. “Binnen zijn er nog twee”, zegt Tineke.

Naast de ramen in de slaapkamers zitten houten lamellen van zo’n dertig centimeter breed, met een hor aan de binnenkant. “Nog zo’n Zweedse vinding”, laat Rolof zien. “Tegen insecten. Daar heb je er veel van in Zweden.” De winterkou wordt alleen buitengehouden door een houten schot met een simpele luchtregelaar voor ventilatie. Rolof: “Juke Westendorp van ThuisBaas, de vriendin van onze aannemer, heeft ons hele huis doorgerekend om te bepalen wat we nodig hadden om van het gas af te gaan. Zij verwachtte dat die luiken een warmtelek zouden zijn, maar dat is niet zo.”

Rendabele investering

Dat hoor je nog niet zo vaak, een aannemer die zijn klant meeneemt richting duurzaamheid. Maar bij was dat duidelijk wel het geval. “Johan heeft ons echt weten te overtuigen”, vertelt Tineke. “Het was even extra investeren, maar de doorrekening liet zien dat we dat er na een paar jaar weer uit zouden halen.”

De meest ingrijpende aanpassing was het dak. Tineke: “Dat moest vervangen worden. Er was veel achterstallig onderhoud aan de woning.” De buren weten het nog goed: in augustus 2016 moest het asfalt op het dak in alle vroegte met zware breekhamers verwijderd worden, vóór het weer zacht zou worden in de zon. “Om half zes begonnen ze al, dat was niet zo fijn voor de buurt”, geeft Rolof toe.

“Nu ligt er een speciaal dak op, met zes lagen isolatie”, vult Tineke aan. “Met sedum én 48 zonnepanelen.” Als ze helemaal nul op de meter hadden willen bereiken, hadden er nog tien panelen bij gemoeten, vertelt Rolof. “Maar ik vond: stop maar bij 48. Daarmee zaten we op 25.000 euro extra investering, dat leek me wel even mooi.”

Perfect advies

De nieuwe glazen deuren naar het terras kregen dubbel glas. “HR+++? Dat weet ik niet, hoor”, zegt Rolof. “De rest van de ramen hadden al dubbel glas en konden blijven zitten. Dat hebben Johan en Juke allemaal uitgerekend en geregeld.”

Wat dat betreft vielen Rolof en Tineke met hun neus in de duurzame boter, vinden ze. “Alle vakmensen die hier over de vloer zijn geweest, wisten perfect wat ze deden en konden ons geweldig adviseren.” Ook de luchtwarmtepomp werd geïnstalleerd én ingeregeld door de aannemer. “Dat was nog best een dingetje. Want de ecostand bleek alleen geschikt voor warme landen. Maar sinds hij eenmaal goed staat ingesteld, is het hartstikke comfortabel in huis.

 

“Alle vakmensen die hier over de vloer zijn geweest, wisten perfect wat ze deden en konden ons geweldig adviseren.”

 

Vloerverwarming

Dat laatste met dank aan de vloerverwarming, die onder de parketvloer ligt. Slechts op een enkele plaats zijn aanvullend de oude radiatoren gehandhaafd. Tineke: “Tegen de aanleg van die vloerverwarming zag ik enorm op. De hele vloer moest eruit, dat is best ingrijpend. En parket in combinatie met een vloerverwarming is eigenlijk werk voor specialisten, maar die waren op dat moment niet beschikbaar. Uiteindelijk heeft een geweldige timmerman het parket gelegd, ook weer iemand uit het netwerk van de aannemer.”

Zelfs bij de subsidieaanvraag hielp de aannemer, vertelt Rolof. “Ik kreeg bijna overal subsidie op, dat scheelt behoorlijk in de kosten.” “Het is echt een heerlijk huis geworden”, besluit Tineke. “Ik heb heel veel respect voor alle vaklieden die dit samen voor elkaar hebben gekregen.”

Lees ook: