Uw huis duurzaam in de verf: Vele tinten groen

In september vorig jaar opende verfwinkel Autentico Paint de deuren in het centrum van Bloemendaal. Autentico is een duurzame verfsoort die in Rome bedacht werd en aanvankelijk in Engeland werd geproduceerd. En dat allemaal door twee Nederlandse zussen: Ris en Elise van der Elst. Ris woont in Brugge, Elise naast de Bloemendaalse winkel. De redactie van Bloemendaal zet Stappen sprak met laatstgenoemde.

Hoe kwamen jullie op het idee een verfsoort te gaan ontwikkelen?

“Mijn zus schildert, ik heb vooral een grote liefde voor kleuren. In Zuid-Frankrijk heb ik een paar jaar een galerie gehad. Verder ben ik van huis uit gedragswetenschapper; kleuren hebben een grote impact op hoe je je als mens voelt. Kleuren kunnen kalmerend zijn, of juist opwekkend.”

Wat maakt Autentico anders dan andere verfsoorten?

“Deze verf heeft een basis van kalk en krijt. Daarbij denken mensen vaak aan schoolkrijt, maar in een verf werkt dat heel anders. Het belangrijkste is dat onze verf niet of nauwelijks giftige stoffen bevat. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Mensen realiseren zich vaak niet dat uit de standaard lakken van de bouwmarkt jarenlang kleine deeltjes vrijkomen die we inademen. Onze verf is gifvrij en daarmee volstrekt veilig, ook voor kinderen.”

Strijkt het dan wel een beetje lekker uit? En blijft het lang goed? Vaak is lak op waterbasis niet van topkwaliteit.

“Onze verf is jarenlang doorontwikkeld en bevindt zich in de absolute top van hoge kwaliteit verven. We staan een continue verbetering voor. Zo komen we in maart met een prachtige hoogglans verf voor buiten houtwerk op de markt. Deze ontwikkeling van harde hars (alkyd) en hoogglans heeft wel drie jaar gekost.

Autentico heeft ook een eigen kleurenpalet, de kleuren hebben een prachtige diepte en vloeien juist prachtig uit. We hebben voor elk soort materiaal geschikte verf: voor muren, voor hout, metaal, kunststof, glas, zelfs voor metselwerk. En: voor binnen en buiten. Het mooie van onze verf is, dat je er bijvoorbeeld ook keukenkastjes en tegels mee kunt schilderen. Wij durven te beloven dat onze verf zeker tien jaar goed blijft. Zo kun je een keuken of badkamer een heel nieuw uiterlijk geven, zonder alles nieuw te hoeven kopen. Up-cycling noemen we dat. Wij willen graag dat mensen zich bewuster worden van de impact van hun keuzes op het milieu.”

Is duurzaamheid een belangrijke motivatie voor jullie?

“Absoluut. Door spullen goed te onderhouden, en wanneer nodig op te knappen of een nieuw jasje te geven, gaan ze veel langer mee. En met onze verf ben je ook nog eens aan het klussen op een duurzame manier. Op deze wijze draagt iedereen een steentje bij”.

Klinkt goed allemaal. Hoe verhoudt de prijs zich tot die van verf van de bouwmarkt?

“Onze verf is wel wat duurder, maar niet zo veel als je zou mogen verwachten. Het kwaliteitsverschil is echt enorm!”

Autentico Paint, Bloemendaalseweg 23, 2061 CA Bloemendaal

Meer weten over duurzaam schilderen? Milieu Centraal zet tips op een rij.

Lees ook:

Wees wijs met water

Het veranderende klimaat leidt tot steeds meer weersextremen, ook bij ons in Bloemendaal. Periodes van…

Vijf tips voor een groene en duurzame tuin

Nu we allemaal worden gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven, mogen tuinbezitters zich extra…

Wist u dat…

… een groene erfafscheiding niet gebonden is aan een maximumhoogte? Hekken, muren, schuttingen en andere…