Wat u moet weten over de houdbaarheidsdatum

Gemiddeld verspillen we jaarlijks maar liefst 34 kilo voedsel. Let wel: per persoon! Vaak prima eten belandt ongebruikt in de afvalbak, omdat we restjes niet blieven of te braaf naar de houdbaarheidsdatum kijken. Wanneer we bewuster omgaan met de datum die op de verpakking vermeld staat, scheelt dat per jaar al gauw vijf kilo verspilling. En ook hier weer: per persoon.

Niet op alle producten hoeft een houdbaarheidsdatum te staan. Op lang houdbare voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld verse, niet-gesneden groenten, zout, suiker, azijn, snoep of wijn en andere dranken met meer dan 10 procent alcohol, hoeft de producent volgens de wet geen houdbaarheidsdatum te vermelden.

TGT of THT

Op alle overige producten staat ofwel een TGT-datum (te gebruiken tot) of een THT-datum (ten minste houdbaar tot). Met de eerste soort datum (TGT) valt niet te spotten: deze zegt iets over veiligheid: eet u deze producten ná de aangegeven datum, dan loopt u het risico ziek te worden.

Met de THT-datum mogen we best iets soepeler omspringen: deze gaat over kwaliteit. De fabrikant garandeert tot die datum bijvoorbeeld de mooie kleur van de groenten in een glazen pot, of de knapperigheid van koekjes of chips. Daarna kunt u het product nog rustig eten: vaak nog dagen (eieren, yoghurt, toetjes), maanden (koekjes, chocola, pindakaas) of zelfs meer dan een jaar (diepvries- en conservenproducten, gedroogde pasta, koffie). Gewoon een kwestie van kijken, ruiken en proeven. Lijkt er niks mis mee? Dan is het dat ook niet. En van zachte koekjes krijg je geen buikpijn. Als het er niet te veel zijn.

Meer tips tegen voedselverspilling vindt u bijvoorbeeld op de website van de Consumentenbond.

Lees ook:

Strijd tegen plastic en zwerfafval

Er is jaren hard voor (én tegen) gelobbyd, maar eindelijk is het dan zover: sinds…

Repareren kun je leren

We zijn er bijna aan gewend geraakt: als er iets stuk gaat, een huishoudelijk apparaat…

Energiezuinige woning levert echt meer op

Een beter energielabel leidt gemiddeld tot een 2 procent hogere verkoopprijs, blijkt uit onderzoek. Als…